Строителният министър и кметът на Ямбол откриха обновен жилищен блок

Кметът на Ямбол Георги Славов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков откриха обновения жилищен блок № 5 в ж.к. „Хале“ в Ямбол. Сградата бе реновирана по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и е първата в града, която бе  въведена в експлоатация. 

Програмата за енергийна ефективност е една от най-успешните социални политики на правителството, защото води до директни ползи на хората с по-добра жизнена среда, по-уютни домове, спестени средства за бюджетите на домакинствата, изтъкна при откриването кметът Георги Славов и поздрави живущите в блока, че са успели да се сдружат и да проявят инициативност за общото си благо. Постижението им е с още по-голяма тежест затова, че бл. 5 на ж.к. „Хале“ е една от най-големите жилищни сгради изобщо в страната, включени в програмата, допълни министър Нанков.

Обновеният блок бе осветен от свещенослужители от Ямбол, а лентата за символичното откриване бе прерязана от министър Николай Нанков, кмета Георги Славов, областният управител Димитър Иванов и инж. Живко Ангелов – представител на фирма „Диана комерс 1“, изпълнител на обекта.

На церемонията присъстваха още народният представител д-р Юлиян Папашимов, председателят на ОбС – Ямбол д-р Данаил Ибришимов, представители на сдружението на собствениците от жилищния блок, общински съветници и много граждани.

За повече от половината жилищни сгради в Ямбол, отговарящи на критериите по програмата, има регистрирани сдружения на собствениците и са подадени заявления за финансово подпомагане. Сключените договори за целево финансиране са общо 21. Освен бл. 7 в к-с „Хале“, изцяло завършен и въведен в експлоатация е и бл. 7 на ул. „Цар Иван Александър“. По още 14 многофамилни жилищни сгради в града текат строително-монтажни работи, като при повечето от тях дейностите са пред приключване.