Стартира процедурата по разработване на регионалната програма за заетост за 2018 година

Един от ключовите приоритети в Програмата за управление на правителството за периода 2017-2021г. за увеличаване доходите чрез заетост и по-висока производителност на труда, е свързан и с намаляване на диспропорциите на пазара на труда по региони. В тази връзка Министерство на труда и социалната политика и тази година стартира процедурата по разработване и утвърждаване на регионалните програми за заетост. Процедурата е в изпълнение на Националния план за действие по заетост през 2018 година.

През настоящата година ще продължи подходът, въведен с Закона за насърчаване на заетостта, при които местните власти имат съществена роля. Законът предвижда реализирането на една регионална програма за всяка област, на основата на предложения от областната и общинските администрации. Така от една страна се реализират дейности с местно значение, а от друга – се осигурява заетост на безработни лица от уязвими групи, изправени пред риск от бедност и социално изключване.
С решение на Министерски съвет са осигурени средства в размер на близо 8 млн.лв. за заетост на 2 000 безработни лица. Целта на програмата е да допринесе за повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в региона. В обхвата на целевата група се включват: безработни младежи до 29г. с подгрупа до 25 г., които нито се обучават, нито са заети, безработни над 50 г., продължително безработни лица.
Областният управител на област Ямбол информира кметовете на общините за стартиращата процедура, за новите възможности и за сроковете за подготовка и реализация на програмата.
Националната програма за заетост и обучение включва проектно предложение на областната и общинските администрации, което се одобрява от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.
Размерът на средствата за финансиране на програмата за всяка област е определен на база средномесечно равнище на безработицата и средномесечния брой регистрирани безработни в областта през деветмесечието на предходната година. Размерът на средствата за област Ямбол за 2018 г. е по-голям от миналогодишния. Срокът за изпълнение на регионалните програми е 30.12.2018г.
Проектното предложение на област Ямбол за регионална програма за заетостта трябва да бъде представено в МТСП за утвърждаване до края на месец април.