Емблематичната марка „Сливенска перла Барел“, произведена от „Вила Ямбол“, спечели престижен златен медал на мащабния фестивал „Ракия фест“. Ямболската изба спечели златен медал и с друга своя марка – „Стралджанска Барел“, която е първата бутилирана мускатова ракия в България.
Тази година в събитието, което се проведе на 7 и 8 декември в столицата, се включиха над 400 марки от 30 производители. Фестивалът предлага на своите посетители уникална възможност да опитат най-добрите спиртни напитки от Балканите и света с дегустации на ракии, ликьори, узо и мастика, както и интересни презентации от водещи експерти в бранша.
„Сливенска перла“ отбелязва своя ренесанс, като технолозите на избата производител „Вила Ямбол“ я усъвършенстват до най-малкия детайл, придържайки се стриктно към сортовия състав от региона. Марката се завръща към корените си и автентичната рецепта от миналия век. Тя е регистрирана в Министерството на икономиката. Заповедта на министъра за утвърждаване на спиртната напитка с производител „Вила Ямбол” е от юни 2023 г.
Наградената „Сливенска перла“ Барел отлежава 6 месеца във френски дъбови бъчви. Ракията е представена в уникална бутилка и сложен релефен етикет. „Сливенска перла“ е със защитено географско указание както в България, така и в целия Европейски съюз.
Златен медал заслужи и другата добре позната марка на „Вила Ямбол” – „Стралджанска Барел“. Районът на Стралджа се отличава с много добър тероар и дългогодишни традиции в дестилирането. Тук е произведена първата българска мускатова ракия. И днес „Стралджанска мускатова ракия“ е една от най-добрите ракии м България, която е удостоена с множество национални и международни награди.Стралджанска Мускатова Barrel Selection е създадена с избора на най-зрялото грозде. Подбират се най-добрите дестилати, които се купажират и оставят да отлежат. Престояват в бъчви от Странджански дъб, които правят вкуса на ракията уникален. Ароматът е изчистен мускатов, с нотки на ванилия. На „Ракия фест” журналистът Сашо Диков предпочете именно нея при дегустацията.
netnews.bg
You must be logged in to post a comment.