РИМ- Ямбол представя романа „Завръщане“

„Завръщане“ се нарича новият роман на Кристофър Бъкстон. Той ще го представи на 02 август, в 17.30 часа, в Регионален исторически музей – Ямбол. В поредното увлекателно приключение Крис разказва за митарствата на българин между Първата и Втората световни войни, живота му в плен в Африка и в подземния свят на Марсилия.


Д-р Добрина Топалова за романа „Завръщане“ на Кристофър Бъкстон:

„…Новият роман на Кристофър Бъкстон – „Завръщане“ (ИК „Знаци”, 2017) следва така заявената вече концепция за човека и историята, следва и голямата тема на романиста за пътуването на Изтока и Запада един към друг, но заявява собствена специфика, която заслужава специално внимание. „


„…С майсторското описание на детайлите и с изключителната сила на повествованието и обратите в развитието на сюжетната линия, романът разисква важните и вечни теми на предразсъдъците, любовта, чувството за дълг и чест, и липсата на такова, както и греховете, и изкуплението на хора, които самият живот превръща в герои. За българския читател романът предлага не само увлекателен разказ, но и прозорец към една недалечна епоха, разкриващ неосветените й кътчета, където могат да се открият редица паралели с настоящето. Една възможност за себепознание чрез погледа на талантлив и мъдър разказвач, обикнал родината ни като своя.”
Алек Попов

КРИСТОФЪР БЪКСТОН е английски писател и преводач, чието творчество е дълбоко свързано с българската история и култура. Той е автор на исторически романи с българска тематика, сред които „Далеч от Дунава“, „Радослава и викингският принц“, на сатиричния роман„Прудънс и червеният барон“, на детската книга „Седемте палавници и властната принцеса“, съставител е на антология на българската поезия.

Книгата “Тамара Шишман и Мурад І” на Анна Бъкстон е резултат от нейните историческите изследвания, правени през последните 15 години. Представлява историческа фактология, описваща не само живота на тези две личности, но и борбите на Българското, Византийското и Сръбското Царство срещу издигащата се опасност на Османските Турци и тяхното постепенно превземане на Балканите. Тя е написана на английски и издадена от Амазон Киндъл в дигитален формат.
Какво пише в рецензията си за другата книга на Анна Бъкстон „Европейките – Султанки” д-р Мърсия МакДермот:

„…Две султанки биха били от голям интерес за българският читател, защото и двете са българки. Аз вече споменах Тамара, която се жени за Мурад I около 1371, чийто портрет с първият ѝ съпруг и двете ѝ сестри може да бъде видян в Четвероевангелието на Иван Александър, намиращо се в Британската Библиотека. Сравнително малко се знае за нея, но въпреки това Анна Бъсктон успява да събере много и различна информация, която дава на читателя чувството че познава живота ѝ в Османския двор. Принцеса, дадена от семейството си в този брак, тя въобще на отговаря на стереотипната идея, че султаните са се женели за млади девици-робини. Когато се жени за Мурад, тя вече била вдовица, на около 30-31 години, която преди това била женена за български аристократ. Има много български народни песни за нея и въпреки, че казаното в народните песни и легенди не може да бъде прието за достоверен исторически факт, то има някаква стойност за историците, защото то отразяват начина, по който обикновените хора виждат историческите фигури и реагират на действията им.”

Тези и още много факти на срещата с Ани и Крис на 2 август, от 17.30 ч. в Регионален исторически музей – Ямбол.