Първият учебен ден в община Болярово – празничен и вълнуващ!

Лора Величкова

 

         Отново е 15 септември, отново децата ни прекрачват прага на родното училище – първокласниците за първи път! Празник е и в детската градина – някои от децата вече са в голямата групичка, други –от най-малките идват за първи път! Всички те са посрещнати от своите грижовни учителки, а празникът им е уважен от скъпи гости, родители и близки.

         Най-вълнуващ първият учебен ден е за първокласниците – единадесет в СУ „Доктор Петър Берон“ – град Болярово и дванадесет в ОУ „Стефан Караджа“ плахо тръгнаха по пътя на знанието, водени за ръка от своята първа учителка – госпожа Златка Ламбова за боляровските деца и госпожа Красимира Николова за караджовските.

         Гости на училищното тържество в Болярово бяха общинският кмет Христо Христов, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, общинският съветник Янко Анев.

         С приветствие към ученици, родители и гости се обърна директорът на боляровското училище Васил Гаджуров. Той пожела успешна учебна година на всички ученици и свои колеги.

          Приветства всички, събрани в училищния двор и кметът на общината Христо Христов. Обърна се към първокласниците, останалите ученици, родителите, учителите и гостите с поздрав и уверение, че общинската власт ще продължи да съдейства с каквото е необходимо за протичане на нормален учебен процес във всички учебни заведения на територията на общината ни.

          Да бъдат ученолюбиви първокласниците и търпеливи учителките и родители пожела Миряна Иванова – майка на първокласника Теодор. Приветствието й бе от името на родителите на първокласниците.

          А самите първокласници се справиха отлично със своето първо научени стихотворение, поздравявайки всички, дошли да ги изпратят в този първи за тях ден. Батковците и каките от пети клас също участваха с тях в празничната програма и уверено ги въведоха за първи път в училище, след като директорът удари първия училищен звънец за тях и им плисна вода – за да им върви така учебната година.

           Госпожа Ламбова посрещна всяко от децата с питка и мед, а заедно с тях и родителите за първи път в класната стая влязоха и гостите. Кметът на общината господин Христов даде на всеки първокласник по една книжка с български народни приказки, пожелавайки им още през тази година те да могат сами да я прочетат. Каза им с усмивка, че не е страшно да си в първи клас, а родителите им увери,че оставят децата си в ръцете на една опитна учителка, която ще бъде тяхна втора майка през следващите четири години.

           В ОУ „Стефан Караджа“ – село Стефан Караджово също имаха прекрасен празник с програма, подготвена от учениците и техните грижовни учителки. Гости при тях бяха госпожа София Минева (главен експерт „Хуманитарни дейности“ в община Болярово) и кметът на село Стефан Караджово Тодор Куртев. И двамата се обърнаха към ученици, учители и родители, пожелавайки им успешна учебна година, усърдие и търпение и много незабравими дни и емоции.

          Към първокласниците, гостите и колегите си се обърна с поздрав и младата директорка на училището Дора Карагьозова. Тя им пожела също успешна нова учебна година и ги увери в подкрепата си във всяко начинание.

          След това госпожа Красимира Николова въведе своите нови възпитаници –  първокласниците, а госпожа Минева им даде техните първи книжки, подарък от общинското ръководство с пожелание да се учат прилежно и след Празника на буквите вече да могат сами да прочетат българските народни приказки.

         Първият учебен ден бе особено вълнуващ за децата от ДГ „Здравец“ – град Болярово и филиалите в Стефан Караджово, Воден и Шарково. Всички деца бяха в празнични костюмчета, специално ушити за всяко едно от тях по проект „Децата на Болярово – успешна интеграция в образователната система и подобряване на учебната среда в общината” с ръководител Нина Терзиева.

         Децата бяха приветствани от директора Калина Гюрова и общинският кмет Христо Христов. Гости на празника им бяха и председателят на Общински съвет- Болярово Атанас Дженков и общинските съветници Златина Николова, Бинка Величкова и Янко Анев.

        Двете групи в Болярово представиха чудесна програма със стихотворения, песни и танци. Отлично подготвени от своите любими учителки – Надя Ставрева и Стоянка Христова на група „Мики Маус“ и Стоянка Гръкова и Стоянка Гочева на група „Буратино“. С вълнение прекрачиха прага на детската градина отново децата – някои от тях вече пораснали и преминали в глупата за предучилищна подготовка , а някои – най-малките – за първи път постъпвайки в детската градина.

           Нека пожелаем много успешна учебна година на всички ученици и учители, незабравими мигове и много положителни емоции! На добър час!