Първата мускатова ракия у нас отново е на трапезата

След 30 години изба Вила Ямбол съживява легендарната рецепта от стралджанския край

Рецептата на оригиналната стралджанска ракия е отново на пазара. През 1986 година Вила Ямбол, тогава Винпром Ямбол, бутилира първата мускатова ракия в България под марката Стралджанска и до ден днешен тя е известна именно с този факт. В оригинал тази ракия има няколко много специфични особености, с които се е отличавала от всички други ракии. Първо са лозята от сорт мускат, които са от региона, а ракиеният дестилат трябва да отлежава в стралджански дъб от поречието на река Камчия до 6 месеца, за да придобие характерните си вкусове и аромати. Бутилката също се отличава от познатата ни, като освен че е 0,7 литра, тя е ретроспекция към първоначалната бутилка от преди 30 години.
По-интересното обаче е, че рецептата е семейна, предава се с векове в този регион от поколение на поколение. Най-ранните сведения за нея датират от 1610 г. в исторически документи и легенди за многовековната история на югоизточна България, където и днес има останки от Страдалджа, известно древнотракийско и средновековно селище, кръстопът между Южна, Северна България и Черноморието. Там се говори за рецепта на местна алкохолна напитка, предавана през вековете от уста на уста, само сред жителите на местността. Тя е била възродена през IXX век, когато младите потомственици на първите родове в Стралджа започват наново нейното производството, приготвяйки я от лични първокласни мускатови масиви и използвайки само дъб от поречието на река Камчия. За вкусовете й допринасят мускатовите лозя, които са основен поминък на едни от най-старите заселници в местността. Именно затова Вила Ямбол днес нарича тази ракия „семейна“, защото тя е направена по оригиналната рецепта на стралджанските наследници, като се спазва до край всеки един детайл – от лозята в местността, до дъбовите бурета.