Президентът насрочи първото заседание на 45-ото Народното събрание

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. То ще се проведе на 15 април, от 9.00 ч.

Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на „Държавен вестник“. 

Междувременно, макар и парламентът още да не е сформиран, вече е ясно, че първата политическа сила – ГЕРБ ще предложи кабинет. Дори да не получи подкрепа партията е готова да бъде опозиция, както и да влезе в диалог. От  „Изправи се! Мутри вън!“ днес коментираха, че биха приели подкрепа за управление дори от ДПС и ГЕРБ. Започнаха и коментари за възможния нов председател на Народното събрание. Спряганите имена са на три жени и трите с образование право – Ива Митева от „Има такъв народ“, Мая Манолова и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън“. 

„ГЕРБ е длъжна като победител на изборите, като първа политическа партия, да направи максималното усилие да състави кабинет. Дължи го на 840 000 български избиратели”, каза Даниел Митова, избран за депутат от ГЕРБ-СДС.

По думите на Митов в ГЕРБ все още няма постигнато съгласие за номинацията на партията за премиер. По този въпрос се водели разговори. А името на Митов също е сред спряганите за бъдещ министър-председател,  издигнат от партията.

„За мен лидерът на партията, спечелила изборите, трябва да си е кандидат за премиер. Това е моето мнение. Как точно и кои имена ще бъдат предложени ще видим от тук нататък”, поясни той.

Властта обаче не била самоцел за най-голямата партия.

„ГЕРБ няма никакъв проблем да бъде както в управление така и в опозиция”, твърди депутатът.

 Митов определи като задкулисие предварителните договорки, които партиите правят помежду си в момента. От ГЕРБ щели да влязат в подобни разговори след сформинаренто на новото НС. Междувременно съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън!“ – Николай Хаджигенов отново изтъкна, че подкрепа ще вземат от всеки.

От „Изправи се! Мутри вън!“ вече водели преговори с другите протестни партии, включително тази на Станислав Трифонов.

Относно острите реакции на Мая Манолова и Татяна Дончева след реплика на Хаджигенов, че би станал министър – адвокатът контрира.

„Те се изказаха неподогтвени – правно и юридически, Те цитираха мое изявление, с което не бяха запознати, при което цопнаха в една огромна кална локва”, поясни Хаджигенов.  

Според съпредседателя на „Изправи се! Мутри вън!“ – коалицията би трябвало да направи парламентарна група, въпреки вътрешното напрежение.