Празничен водосвет при новоизградения параклис „Св. Успение Богородично“ в село Козарево

На 26 август 2017 година, с празничен водосвет официално отвори врати новия православен параклис „Св. Успение Богородично” в село Козарево, община „Тунджа“.

Нека припомним, че Козарево е едно от малкото села, които никога не са имали изграден православен храм.

През 2012 година е сформирано Църковното настоятелство в с. Козарево.

През 2013 г. Община „Тунджа“ предостави на регистрираното църковно настоятелство терен за изграждане на храм. Проектът е дарение на арх. Стефан Димитров и негови колеги.

На 8 септември 2014 г., е положен основния камък за строеж на новия православен параклис „Св. Успение Богородично” в село Козарево, община „Тунджа”.

Параклисът е съграден изцяло с дарения, като най-големият дарител е от г-н Петър Петров.

В тържествения 26 август 2017 година, празничен водосвет отслужи Негово Високопреподобие Архимандрит Димитрий, който е и председател на църковното настоятелство.

Сред гостите на събитието бяха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, заместник-кметът Станчо Ставрев, общински съветници от Общински съвет „Тунджа“, представители на общинската администрация, кметове и кметски наместници, жители и гости на селото.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, с нескрито вълнение, приветства всички козаревци за усърдието и желанието им да имат храм в селото, който е един от трите „стълба“, съхраняващи българщината у хората. Той допълни, че този параклис е храм на вярата и надеждата за повече доброта в живота на всички. Той подари на храма икона с образа на Божията майка – Пресвета Богородица.

Икони за новия параклис дариха и общинският съветник Нели Славова, читалищният секретар Щиляна Желева от името на НЧ „Христо Ботев-1929“, с. Окоп и Румен Ангелов – член на Църковното настоятелство.

След водосвета празникът продължи с изпълненията на самодейци от квартал Козарево, град Твърдица и село Окоп.

След водосвета, в красивия парк на селото беше изнесена богата празнична програма, в която участваха самодейни колективи и индивидуални изпълнители от Козарево, квартал Козарево, град Твърдица и село Окоп.

На миряните беше раздаден курбан за здраве и благоденствие.

Тържественото освещаване на храма се предвижда за следващата година. Предстои завършване и на инфраструктурата наоколо – озеленяване, прокарване на алеи, поставяне на пейки, както и монтиране на църковната камбана.

Пресцентър