Празник по международен проект „Да отворим умовете си чрез игри“ в община „Тунджа“

Децата от подготвителните групи от детска градина „Изворче“, с. Кабиле и нейните филиали по села, проведоха празник и викторина на тема: „Децата на Тунджа с преклонение пред 140-та годишнина от освобождението на България, Европредседателството на България и участието им в програма Еразъм +“.

На празника присъстваха заместник-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев и Татяна Балакчиева – заместник-председател на управителния съвет на Ямболската търговско промишлена палата.

Тържеството е част от дейностите по Проект „Open your minds through games“/ „Да отворим умовете си чрез игри“, по Програма „ЕРАЗЪМ+” на Европейския съюз, Ключова дейност 2: „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“.

Проектът стартира изпълнението на дейностите си от 1 септември 2017 г. в детска градина „Изворче“, с. Кабиле, която е партньор на образователни институции от 6 други държави – Република Франция, Република Турция, Република Естония, Република Италия, Република Португалия и Република Гърция. Одобреното финансиране за дейностите, които ще се изпълнят от партньора, са в размер на 19 605 евро.

Основните цели на проекта са формиране на начини за изразяване и изграждане на децата; развитие на човешките добродетели в децата; развитие на волевата регулация на поведение; формиране на характер и развитие на способността на децата да работят  и  играят в екип; възможности за изграждане на стратегии и вземане на решения; социална и културна интеграция на децата; развитие на комуникацията и изграждане на приятелства, както и обогатяване професионалния опит на педагогическите специалисти.

Проектът ще се реализира в рамките на 24 месеца – от 01.09.2017 г. до 31.08.2019 г.

В празника взеха участие децата от селата Кабиле, Дражево, Безмер и Хаджидимитрово. Тържеството се излъчваше чрез директна скайп връзка в чужбина.

Празникът започна с рецитал и песни по случай отбелязването на 140 години от Освобождението на България. Децата и педагозите от детските градини, представиха малка част от българския фолклор, традиции и обичаи.

След това се проведе викторина, като децата бяха разделени в четири отбора – „Изворче“, „Пролет“, „Маргаритки“ и „Пчелички“. Тя имаше за цел да покаже на публиката и на журито колко много знаят децата за Европейския съюз и за проекта по програма „Еразъм +“, в който участва тяхната детската градина.

Жури на викторината бяха заместник-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев и Татяна Балакчиева – заместник-председател на управителния съвет на Ямболската търговско промишлена палата.

В края на празника, след оспорвана надпревара между отборите, журито обобщи резултатите и присъди награди за всички деца с мотива, че тъй като всички отбори се справиха отлично, то всички са победители и заслужават награда.