Празник на поезията

След успеха на първия ямболски поетически двубой преди година на 17 март 2017 г. от 18:00 ч. в Синия салон на НЧ „Съгласие 1862” се проведе втори. В този двубой, който е тридесет и четвърти поред за страната, основни участници бяха две дами – Величка Русева (със секундант Росица Бакалова, поетеса, журналист и учител, а също участник и победител в миналогодишния двубой) и Милена Йорданова (със секундант Жельо Учков, собственик на ИК „Жельо Учков“). Автор и водещ – Петър Чухов.

Двубоят протече в обичайните четири тура:I тур – всяка от двете дами се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си. II тур – всяка имаше по 10 минути, за да дискредитира опонентката си, като представи на публиката нейни слаби, по своя преценка, творби. След втория тур публиката имаше възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, бяха събрани в кошнички, от които водещият изтегли думата „болката” и това беше темата, по която дамите писаха в продължение на 20 минути. През това време се проведе III тур, в който секундантите разполагаха всеки с по 10 минути, за да защитават своята дама и да нападне съперничката й. В IV тур всяка дама прочете написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката. За разлика от другите до сега провеждани поетически двубои в този имаше и V тур, който по никакъв начин не повлия върху оценките. Двете поетеси се представиха с по още един талант за удоволствие на публиката. Величка Русева пя с много настроение за публиката, докато на екрана вървеше слайд шоу с най-добрите картини, нарисувани от Милена Йорданова. Публиката гласува след всеки тур за предпочетената авторка с предварително раздадените листчета като резултатите се изписваха на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант бяха обявени накрая, след като се събраха резултатите от гласуването.

Публиката излъчи за победител във втория поетически трубадурски двубой с 1 точка в повече Милена Йорданова със секундант Жельо Учков.