По-голямо потребление на ток през април отчита EVN

Повече от половината битови клиенти на EVN България са потребили до 300 киловатчаса електроенергия през април 2020 г.

Занижените за сезона температури и присъствието в домовете при извънредно положение сред основните фактори за консумацията през последния месец

54% от битовите клиенти на EVN България са потребили до 300 киловатчаса електроенергия през април 2020 г. Това сочи анализът на потреблението в Югоизточна България.

Средната стойност на фактурите за всички битови клиенти на EVN България за април 2020 г. е 70,07 лв. с ДДС при средна консумация от 352 kWh. През март 2020 г. средната фактура е била 64,73 лв. с ДДС при средна консумация от 328 kWh oт домакинствата.

Посочените данни са усреднени и не могат да се отнесат автоматично към отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. Във всички посочени данни не са включени клиентите, които имат нулево потребление на електроенергия.

Главните фактори за консумацията на електроенергия през април 2020 г. при домакинствата са няколко:
Ниските температури за сезона, с периоди на застудяване и валежи. Показателно е, че отоплителният сезон 2019/2020 в страната приключи след 25 април.
В условията на извънредно положение домакинствата са по домовете си.
Традиционно повишение на потреблението по Великденските празници.

Важно е дали клиентите използват електроенергия за отопление и топла вода. В планински области, в които традиционно се ползват дърва за отопление, потреблението и фактурите са по-ниски сравнено с други населени места, в които най-честият начин за отопление е с електроенергия.

EVN България напомня, че важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:
индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
използва ли се в имота електроенергия за отопление
външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%
брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището
състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки в сградата/имота
вид и брой на използваните електроуреди, техният клас на енергийна ефективност и др.
 
Във всяка фактура за електроенергия, издавана от EVN България, се съдържа конкретният период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срокът на следващо отчитане, срокът на следващо плащане, както и телефонен номер за връзка с дружеството.