Посланик Джан Хайджоу: Очаквам интензивните ни и по-конкретни контакти да се развиват

Вторият ден от официалното посещение на Н.Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китайската народна република в Р България в област Ямбол започна със среща с представители на местната власт, кметовете на общини от областта.
Присъстващите представители на местната власт благодариха на областния управител Димитър Иванов за възможността да разговарят с посланик Хайджоу и да представят приоритетите си, както и на Н.Пр. за шанса да се срещнат в Ямбол с „посланик на една велика държава“. От своя страна Н.Пр. изрази увереността си, че областният управител с тази среща слага началото на добро сътрудничество и ще положи максимални усилия за развитие на по нататъшните отношения.Социално-икономически анализ на областта, приоритетите, в които искаме да се развива област Ямбол, силните икономически и културно-исторически аспекти на областта представи областният управител. Димитър Иванов очерта приоритетите на област Ямбол, които са изцяло в синхрон с националната политика през последните години и развитие на интензивните българо-китайските отношения.
Кметовете и представителите на общините от областта представиха своите населени места и се обединиха около значими факта и перспективи за сътрудничество. Подчертано бе стратегическото географско място на областта, важните транспортни коридори и връзки, развито земеделие, животновъдство и възможности за развитие на логистични и индустриални зони. При сериозен бизнес интерес от страна на китайски инвеститори и компании, ние сме готови да съдействаме, в рамките на нашите правомощия, категорични бяха кметовете от областта.
Н.Пр. посланикът на КНР представи състоянието и спецификата на китайската икономика, китайската политика за инвестиции и конкретни възможности за влизане на конкретни китайски инвестиции, както в страната, така и в региона. „Все повече китайски инвестиции навлизат в България, но бизнеса от двете страни все още не се познава достатъчно. И ние ще работим в тази посока“, каза Н.Пр. По отношение на Ямбол и областта посланик Хайджоу посочи няколко конкретни сектора за инвестиране, които биха били интересни за тях – това са селскостопански стоки, земеделски продукти, инфраструктура. Конкретен интерес представляват етеричните масла, винопроизводството, българското кисело мляко и др.
Срещата завърши с очакването и готовността на двете страни да продължи сътрудничеството, за да достигнем до конкретни общи проекти.