Посещение в музея

Лора Величкова

 

      На 28 юни 2017 година по-големите дечица от ДГ „Здравец”- Болярово (от група „Мики Маус), заедно с връстниците си от ДГ „Снежанка” – с. Воден, ДГ „Детски рай“ – с. Шарково и ДГ „Иван Илчев“ – с. Стефан Караджово учителките и родители, се отправиха към град Малко Търново. Целта бе посещение на историческия музей „Проф. Александър Фол“ и по-конкретно природната му сбирка. Това бе свързано с Дейност №7 (Посещение на куклен театър, зоологическа градина, природонаучен музей) по проект „Децата на Болярово-успешна интеграция в образователната система и подобряване на учебната среда в общината“ (договор № BG05M2OP001-3.001-0117, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове). С тях бяха ръководителят на проекта Нина Терзиева, техническият сътрудник по проекта Десислава Кичукова и директорът на детската градина Калина Гюрова.

      В една от сградите на Исторически музей  се помещава Природна сбирка. По модерен интерактивен начин е представено богатството на природен парк Странджа – най-голямата защитена територия в страната.

      Една от служителките – усмихната Мариета Филчева запозна децата по увлекателен начин с богатата природна сбирка, като ги остави сами да разгледат всичко и да зададат въпросите си, които бяха събудени след чутото и разгледаното от любознателните дечица.

     Младите природолюбители се забавляваха много: чрез натискане на пет бутона слушаха и разпознаваха чуете гласовете на бухала, папуняка, дървесната жаба, дивата свиня и вълка. Освен това можаха да разгледат и опитат да познаят дърветата в гората, опитаха се да познаят вида им. Погледнаха смело в сандъка с бръмбари, насекомите са поставени под увеличителни стъкла. От тази стая се влиза в малко помещение, където можете да чуете звуците на нощната гора и гласовете на всички нейни нощни обитатели – незабравимо приключение бе за най-смелите.

      Децата разгледаха наградените творби от детски конкурс “Какво мога да изработя от природни материали” на деца от Малко Търново, Ахтопол и с. Кости. Интерес за малките посетители представляваха двата дървени пъзела – картата на природен парк Странджа и хранителната верига на животните.

      Но приятните изненади за малчуганите от Болярово, Шарково, Стефан Караджово и Воден не спряха дотук. След Малко Търново се отправиха към „Макдоналдс” в Бургас, където към вкусното детско меню (бургер, пържени картофи, сладолед) всеки получи и играчка. Децата бяха наистина доволни и щастливи, а емоциите им нямаха край – поиграха си на пързалките навън, направиха си снимки за спомен край един от външните кътове с маси във формата на лодка. Денят им бе изпълнен с много нови впечатления, забавления и приятни емоции!

       Посещението в Малко Търново е втора част от Дейност 7. На децата предстои още едно посещение – на куклен театър, както и още много мероприятия по проекта, който продължава до края на следващата година.