Политическите партии и коалиции не се споразумяха за състава на РИК в Ямбол

Във връзка с произвеждане на избори за народни представители за Народно събрание на 04 април 2021г., съгласно разпоредбите на чл. 60, ал.1 и ал. 2 от Изборния кодекс, областният управител на област Ямбол свика и проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Ямбол.

Съгласно Изборния кодекс в консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

На днешните консултации участие взеха упълномощени представители на

ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Партия ДПС, Коалиция „Обединени патриоти“, Партия „Воля“, Коалиция „Демократична България – Обединение“.

          Районна избирателна комисия Ямбол съгласно решенията на ЦИК е 15 членна и се състои от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Партия ГЕРБ ще има 6 представители, съгласно Решение № 1966-НС от 28.01.2021г. на ЦИК. Предложението на ГЕРБ за председател на РИК-Ямбол е Екатерина Янева. Коалиция „БСП за България“ ще има 4 представители, тяхно е и предложението за секретар – Мариана Гърдева,Партия ДПС има две места в комисията, като предлага за заместник-председател – Лора Каламерова. Предложение за заместник-председател направиха и от НФСБ и ВМРО, това е Иван Кърцъков, а Партия АТАКА, предложи член на комисията. От Партия „Воля“ и Коалиция „Демократична България – Обединение“ предложиха по един член на комисията. Поради факта, чеКоалиция „Обединени патриоти“ има право на едно място в РИК Ямбол, а направените в хода на консултациите предложения от представителите на различните партии са две, не бе постигнато общо споразумение за състава.

          Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс областният управител ще изпрати всички направени предложения в Централната избирателна комисия, която ще вземе решение и определи състава на РИК-Ямбол.