Поздравление на кмета на община Тунджа Георги Георгиев

Скъпи съграждани,

На трети март 1878 година един мирен договор бележи завинаги нашата история и сбъдва мечтата на един народ – Санстефанска България.

Трети март се превръща в символ на възкресената ни чест и на достойнството ни като народ, отвоювал свободата си след петвековен мрак.

Трети март ни дава бленуваната и изстрадана българска държава.

Нека днес, 139 години след тази светла и паметна дата, да се замислим осъзнаваме ли силата и цената на нашата СВОБОДА.

Тя нямаше да бъде възможна без делото на просветителите, пробудили националното ни самосъзнание, без непокорния български дух, без върховната саможертва на борците за свобода, обагрили с кръвта си нашата земя. Нямаше да бъде възможна и без саможертвата на хилядите руски, украински, финландски и други войни, дали живота си за нашето Освобождение.

 

Днес свято пазим в своята памет величието на техните завети и го предаваме на поколенията. Свободата е отговорност, която трябва да възпитаваме в нашите деца, а наш дълг е да бъдем за тях пример на родолюбие.

Нека никога не забравяме безсмъртните думи на Апостола „Дела трябват, а не думи…“ Нека не забравяме, че ако не обичаме Родината си и нямаме национална чест и достойнство, няма да имаме уважението на останалите народи!

Народ, който не помни миналото си, няма бъдеще !

И аз вярвам, че ако всеки от нас носи в себе си поне частица от устрема, вярата и смелостта на нашите безсмъртни герои, България ще пребъде във вековете!

Поклон и признателност пред тяхното величие и саможертва!

Честит празник, българи! 

Георги Георгиев

Кмет на община „Тунджа“