Подполковник Ивайло Иванов встъпи в длъжност командир на 42-ри механизиран батальон в Ямбол

Досегашният изпълняващ длъжността „Командир на 42-ри механизиран батальон майор Иван Иванов предаде поста „Командир” на подполковник Ивайло Иванов. Церемонията по сдаване и приемане длъжността се състоя в началото на тази седмица (на 16.10.2017г.) на строевия плац в района на военното формирование в район Кабиле.

Тържественият строй прие бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на Втора Тунджанска механизирана бригада, който в обръщението си пред командването и целия личен състав на военното формирование пожела успехи на новия командир. Той посочи, че от новия командир на военно формирование 52590 – Ямбол се очаква да продължи с усилията за утвърждаване достойното място на батальона в състава на бригадата и в редовете на Сухопътни войски.

Бригаден генерал Кузмов подчерта доказаните професионални качества, знания и отлична досегашна служба на подполковник Иванов, като изрази увереност, че поемайки новата си длъжност ще продължи все така с всеотдайност в новата си отговорна задача командването на батальона.

В рамките на церемонията целият личен състав премина инспекторско изпитване от комисия, след което се състоя официалното подписване на акта от приемащия и сдаващия длъжността и утвърждаването му от бригаден генерал Кузмов.

***

До днес командването и личният състав на 42 механизиран батальон изпълни всички поставени задачи и зае своето достойно място във Втора механизирана бригада, от състава на която е военното формирование.

В последните три години постиженията на батальона са свързани с успешната подготовка на състава и сертификацията на 6-та бойна батальонна група и механизираната рота от състава на Многонационалната бойна група „HELBROCBG, с подготовката и осигуряването на състава на два контингента в Афганистан, с постигнатото в рамките на участия в съвместни подготовки с международно участие, при изпълнение задачите в пограничния район и при изпълнение мисията на батальона за поддържане и развивитие способностите на четирите формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия.

Встъпилият в длъжност командир – подполковник Иванов – е завършил армейски командно щабен колеж в САЩ. Служил е във формированията на Българската армия като командир на взвод, командир на рота, началник щаб на батальон и началник на секция в съвместен оперативен щаб на НАТО в София. Взел е участие в 4 мисии зад граница, владее английски език и немски език.

Подполковник Иванов многократно е награждаван с нагръдни знаци, предметни награди и благодарност.