Повторно искане за реферундум за дълга

Вестник „Делник“ 

Отново внесохме в Общински съвет предложение за провеждане на местен референдум за поемането на общински дълг, съобщи на пресконференция лидерът на БСП – Ямбол Катя Георгиева, която е и председател на групата съветници от БСП. Тя уточни, че този път освен седемте съветници от БСП и Драгомир Димитров от АБВ към предложението се е присъединила и Ваклена Кънчева от НФСБ.

С това предложение ние отново искаме да препотвърдим категоричното си разбиране, че за поемането на такова дългосрочно задължение трябва да поискаме мнението на нашите съграждани, каза още Катя Георгиева и уточни, че това е тяхна последователна позиция, защото в днешно време е много важно хората да бъдат питани за тяхното бъдеще, за тяхното мнение и по този начин те ще бъдат по-отговорни към съдбата на Ямбол.

Лидерът на БСП – Ямбол допълни още, че не е отговорно те като общински съветници да гласуват такъв голям дълг с гратисен период от 2 години, през който заемът ще се усвоява и ще се плаща през следващите 10 години, т. е. това е период от 12 години, в който ще се проведат поне 3 избора за местно самоуправление. Затова според тях хората, които ще избират тези органи на местното самоуправление трябва да дадат своето съгласие или несъгласие за поемането на такъв дългосрочен дълг.

Според БСП голяма част от гражданите не са започнати още с намерението за теглене на общински дълг, нито с обектите, за които той се тегли, така че в една информационна кампания от 30 дни, ако бъде прието предложението за провеждане на местен референдум, и двете страни и тези, които са против, и тези, които са за, ще могат да разяснят на гражданите, за да вземат те информирано решение.

Този път въпросът за референдума е: „Подкрепяте ли  да се поеме  общински дълг от 17 000 000 лв., който да се разходва  през периода  2018-2019 г. и да се изплаща след две години  гратисен период  в продължение на 10 години – от 2020 г. до 2030 г.?“

Считаме, че ямболци заслужават това доверие да носят легитимността и  отговорността за управлението на града, заяви още Катя Георгиева и допълни, че и кметът и общинските съветници получават доверието си от ямболските граждани и не е нормално да търсят тяхната подкрепа само по време на избори, а и тогава, когато се решават толкова важни въпроси за града, каквото е заем за 12 години напред и то от тези, които ще го плащат с данъците си.

Катя Георгиева обясни, че отхвърленото от Общински съвет на 15 ноември предложение за провеждане на местен референдум за дълга с мотива, че е незаконосъобразно, е обжалвано в съда и се очаква Административен съд да насрочи заседание.

Лидерът на БСП – Ямбол изрази надежда, че кметът и неговите съветници ще подкрепят тяхното предложение, защото на предишното заседание кметът и съветниците заявиха, че не са против това да питат гражданите, а против въпроса. Сега въпросът е друг и е нормално те да покажат истинското си отношение към това гражданите да имат правото да решават бъдещето на Ямбол.