Отново внушително шествие за 24 май в Ямбол

Внушително шествие ще завладее отново улиците на Ямбол по повод честването на 24 май. Спазвайки традицията всяка година тържественият ритуал за отбелязване на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура да бъде в различно учебно заведение, този път домакини ще бъдат преподавателите и възпитаниците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм. От там ще тръгне и парадът на училища, детски градини, културни институти. Това е второто най-дълго шествие, с което градът отдава почит към делото на Светите братя Кирил и Методий. През 2016 г. процесията регистрира своеобразен рекорд, изминавайки километри от началната точка – ОУ „Л. Каравелов“ до централния площад.

Началото на официалното тържество на 24 май, сряда, е в 9.30 часа в двора на професионалната гимназия с тържествен ритуал за издигане на националното знаме, празнично слово на кмета и отслужване на благодарствен молебен. В 10.00 ще потегли празничното шествие с маршрут: ул. „Търговска“, ул. „Ген. Вл. Заимов“, ул. „Г. Раковски“. Крайната спирка е площадът пред община Ямбол, където от 11.00 часа започва концертът с участието на читалищни състави от града.

Кметът Георги Славов кани всички ямболлии да споделят емоцията на най-светлия за българите празник и да се присъединят към общоградските инициативи по повод 24 май.