Отказваш работа – спират ти социалните помощи

Беразботните българи, регистрирани в бюрата за труда, ще бъдат лишени от социални помощи, ако откажат предлаганата им работа.

„Затягаме режима за хората, които отказват да работят. Ангажиментът на нашето правителство е всички хора да работят“, обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Експертите все още умуват при колко отхвърлени предложения от бюрото по труда безработните ще останат без помощи.

„Най-вероятно ще е при 3 отказа, за да не притискаме безработните да приемат предложение само за да не останат без помощи“, обясни Русинова пред „Монитор“. Така придирчивите безработни ще загубят правото си на помощи за отопление, за наем или детски надбавки.

Данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че в края на октомври регистрираните безработни са били 220 172. Половината от тях търсят препитание повече от година, като основната причина за това е, че нямат образование и квалификация. Идеята на социалното министерство е експертите от бюрата по труда да предлагат работа на безработните на база на опита и уменията им.

И сега социалните спират помощите на безработните, но само на тези които не полагат общественополезен труд в рамките на 14 дни в месеца.

Размерът на помощта зависи от това с кого живее нуждаещият се, има ли деца или увреждания. За това социално слабите получават между 30 и 60 лв. за 56 часа общественополезен труд.

За десетмесечието на годината 7104 социално слаби са останали без помощи за период от 2 месеца, защото са отказали да метат улици. На други 3000 човека помощите са преустановени за 2 години, защото се отказали да се трудят два поредни пъти.