Общински съвет „Тунджа“ гласува закупуване на помпи за питейна вода за подобряване на водоподаването

Общински съвет „Тунджа“ одобри закупуването на две помпи за питейна вода, заради нарастващите случаи на аварии по водопроводната мрежа в населените места на общината.

         Предложението беше внесено от кмета Георги Георгиев по спешност на днешната сесия, защото вчера половината от село Гълъбинци беше без вода заради авария на една от помпите и тя е изпратена за ремонт. Едната от помпите ще бъде монтирана в селото, а другата ще бъде резерва.

Подобни случаи зачестяват и в други населени места, затова общината поиска от ВиК – Ямбол да уточни колко помпи ще са необходими, за да не стои населението в селата без водоподаване.

При поискване от страна на водоснабдителното дружество общината с предимство осигурява техника, за да бъдат отстранени авариите възможно най-бързо.

Общинските съветници одобриха и безлихвен заем в размер на 100 000 лв. за разплащане по проект „Топъл обяд в условията на пандемия от COVID 19 в община „Тунджа“, по който се осигурява топла храна на 700 души в общината.

Актуализиран беше и планът за действие на общинските концесии в община „Тунджа“, за да бъдат изключени 22 язовира, които са с минимален водосбор, а отдаването им по реда на Закона за концесиите е нецелесъобразно, заради изискващите се големи инвестиционни разходи.

Приети бяха и програма и план за действие за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и дългосрочна програма за енергийна ефективност на община „Тунджа“ за периода 2021 – 2031 г.

Общинските съветници приеха единодушно предложените решения по всички 27 точки от дневния ред и отпуснаха девет еднократни помощи на нуждаещи се общо за 1200 лв.