Община „Тунджа“ – с отворени врати по случай 12 октомври – Деня на българската Община

По повод 12 октомври – Деня на българската община, ученици от средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Скалица и професионална гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето“, гр. Ямбол, посетиха сградата на община „Тунджа“.

На тази дата, през 1882 година, Княжество България приема „Закон за общините и градското управление“, който поставя основите на дейността на местните и държавни власти. През 1998 година Националното сдружение на общините в Република България въвежда традицията денят да се отбелязва официално.

В заседателната зала на община „Тунджа“, учениците се срещнаха със кмета на общината Георги Георгиев, заместник-кметът Станчо Ставрев, Татяна Чанкова – директор на дирекция „Бюро по труда“ – Ямбол, Диана Мишинева – главен експерт в отдел „Посреднически услуги“ и „EURES“ асистент към дирекцията и представители на общинската администрация.

Кметът Георгиев приветства младежите, като им разясни защо на този ден се празнува Деня на българската Община и отблизо ги запозна с работата на местната власт.

Г-жа Чанкова представи различните младежки програми, мерки и схеми, които дирекция „Бюро по труда“ – Ямбол, предлага като възможност за продължаване на образованието, преминаване на определен тип обучение, придобиване на професионален опит и практически умения, придобиване на стаж по специалност и осигуряване на възможност за работа.

Г-жа Мишинева разясни на младежите мрежата „EURES“, както и възможностите, които тя може да им осигури.

По-късно, учениците имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на общинската администрация, като посетиха различните отдели в община „Тунджа“.

Като част от програмата учениците посетиха Общинския център за изкуства и извънучилищни дейности в село Кабиле. Директорът на центъра Антония Котева ги запозна с дейността му.

В село Кабиле младежите се срещнаха с талантливите художници Николай Борисов и Даниел Дубаров, които освежават фасадите на обществени сгради в общината с традиционни кукерски мотиви.

Пресцентър