Обществено обсъждане на заем за 15% самоучастие по европрограма за културна инфраструктура

В изпълнение изискванията на Закона за общинския дълг и изискване за провеждане на обществено обсъждане  в Община Ямбол, кметът кани гражданите и юридическите лица на обществено обсъждане, което ще бъде проведено на 28.08.2020 г. от 17:00 ч. в сградата на Общината на ул. „Г.С.Раковски “ №7, зала 107, при спазване на въведените противоепидемични мерки- носене на маски.

Предмет на обсъждане е намерението на ръководството на Община Ямбол да  поеме дългосрочен дълг от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ), създаден с цел изпълнение на финансов инструмент „Фонд за градско развитие“, финансиран със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 за регионите София и Южна България.

Комбинираното финансиране е предназначено за проекти, които нямат потенциал да генерират достатъчно приходи, за да се финансират изцяло чрез финансови инструменти и се нуждаят от безвъзмездно финансиране.

Проектите от група дейности „Културна инфраструктура“ ще се реализират чрез безвъзмездно финансиране и нисколихвен заем. При тези проекти максималното финансиране с безвъзмездна финансова помощ /БФП/ е 85%, а останалите 15 % се отпускат като финансов инструмент.

Финансовите инструменти се предоставят под формата на нисколихвени заеми от избрани финансови посредници.

Проектите, които ще бъдат финансирани по описаната схема за финансиране са:

  1. „Ремонт и модернизация на Художествена галерия „Жорж Папазов” – гр. Ямбол“;
  2. „Ремонт и модернизация на Младежки културен център“;
  3. „Ремонт и модернизация на Регионален исторически музей- Ямбол“;
  4. „Ремонт на Музей на бойната слава“.

 

Проектите са насочени към развитие на художественото и културно-историческото наследство с цел повишаване на туристическия потенциал на град Ямбол,  създаване на условия за равен достъп до културно – развлекателните дейности и участие в тях за всички групи от населението, включително на хора в уязвимо и неравностойно положение, повишаване качеството на живот и инвестиционната атрактивност на града ни, чрез създаване на предпоставки и условия за преодоляване на идентифицирани икономически, природни и социални проблеми в градското развитие, подобряване състоянието на околната среда чрез въвеждането на мерки за енергийна ефективност. Общата стойност на проектите по група дейности „Културна инфраструктура са с индикативен размер от 12 000 000 лв. /БФП и заем/.

Общият индикативен размер на дългосрочен дълг е до 1 800 000 лева.

Срокът за усвояване на заема е до 3 години, считано от датата на подписване на договора.

Гратисният период за погасяване на главницата е до 3 години, считано от датата на подписване на договора. Заемът трябва да бъде погасен до 12 години, считано от датата на подписване на договора.

Източниците за погасяване на главницата са от собствени бюджетни средства на Община Ямбол.