Областна администрация класира кандидатите за членове на Съвета на децата

 В Областна администрация Ямбол заседава сформираната комисия за извършване на подбор на членове за Съвета на децата. В хода на заседанието се състоя процедурата за избор на членове на Съвета на децата на областно ниво, въз основа на постъпилите кандидатури от областта.

В изпълнение на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето през 2003 г. е създаден Съветът на децата, като консултативен орган към председателя на ДАЗД. Мнението на членовете на Съвета на децата се взима при разработването и реализирането на политики и програми за закрилата и развитието на децата; обсъждането на предложения до държавни институции и местни власти за развитие на образованието, детското здравеопазване, културните интереси и свободното време на децата; популяризиране на правата на децата и по всички други въпроси от интерес за децата. В Съвета на децата участват по двама представители (титуляр и заместник) на административните области в страната, има 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в Република България.

 

Председател на комисията беше заместник областният управител Орхан Юсеинов, а нейни членове бяха Емилия Марчева – директор на Регионална дирекция социално подпомагане, Ваня Димитрова – старши експерт в РУО, д-р Зоя Кривошиева – представител на РЗИ, Иван Караманолов – представител на ОДМВР Ямбол, както и художниците Кольо Инджов и Цветан Казанджиев.

Комисията, определена от областния управител, извърши подбор, съгласно заложените критерии, като предостави мотивираното си предложение за кандидати за членове на Съвета на децата. Кандидатурите, бяха класирани по следния начин:

 

В направление „1.Членове на училищни форми за самоуправление или на детски/младежки съвети, парламенти и др “:

1во място – Анна Георгиева Монева от Ямбол

2ро място – Сияна Иванова Кискинова от Ямбол

 

В направление „4.Индивидуални кандидатури“:

1во място – Росена Атанасова Добрева от Стралджа

2ро място – Явор Стоянов Иванов от Ямбол

3то място – Христо Тошков Димитров от Болярово

 

Документите от проведената процедура ще бъдат изпратени в ДАЗД, където на национално ниво ще класират постъпилите кандидатури от областите.

 

„Смятам, че участието на децата в Съвета ще е наистина полезно и мотивиращо за тях. Всички представители на области трябва да бъдат амбициозни и пълни с идеи, защото блаодарение на участието им в този Съвет, тяхното мнение може да стигне до институциите и възрастните!“, коментира заместник областният управител Орхан Юсеинов.