Нови мерки на територията на областта – Ямбол е в жълтата зона

Заседание на Областния медицински съвет, във връзка с готовността на лечебните заведения да посрещнат евентуална нова вълна от заболели от Ковид 19, се проведе в Областна администрация Ямбол.

Актуалната епидемиологична обстановка в областта бе представена от главния секретар на РЗИ Ямбол, Донка Желева.

Заболелите в нашата област са 159, като 138 от тях са на домашно лечение, а 21 са настанени в лечебни заведения, 16 в Ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ и 6 в други болници извън областта. Средната възраст на лицата в лечебните заведения е 55,9 години. Под карантина като контактни и завърнали се от рискови държави са 462 лица.

Към 19.08.2021 г., четиринадесет дневната заболеваемост е 129,6 на 100 000 души население, което означава, че област Ямбол вече се намира в жълтата зона спрямо Националния оперативен план за справяне с Пандемията от Ковид 19.

Преминаването на границата от 100 заболели на 100 000 души и влизането в жълтата зона, предвижда въвеждането на нови мерки на територията на областта, а именно – кината, театрите, заведенията на закрито, конгресите и пр. ще се провеждат при запълване на 30% от капацитета на залата. Спортни състезания с публика на закрито се допускат при заемане на не повече от 30% от местата, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице. На открито – при заемане на неповече от 30% от местата за публика.

Представителите на лечебните заведения в областта, заявиха пред Областния управител Георги Чалъков готовността си за справяне с евентуална нова вълна от заразени, както и за разкриване на необходимия брой легла, според Националния план.

Относно хода на ваксинацията, към днешна дата населението с напълно завършен цикъл на имунизация е 15,23% – 15 588 души. За периода 09-17.08.21г. са извършени 163 проверки на Заведения за обществено хранене, търговски обекти, нощни заведения, бензиностанции и обекти с обществено предназначение, за спазване на противоепидемичните мерки.

Областният управител Георги Чалъков отново призова гражданите на област Ямбол да бъдат отговорни към спазването на въведените противоепидемични мерки.