„Никулден“ за децата

Празници от стари времена, истинска вълшебна приказка, друг, различен и вълнуващ свят! Българският фолклор и традиции ни предлагат пътуване през времето, разказват ни истории и обогатяват душите ни, стоплят сърцата ни – с огъня в камината и уюта на българския дом, с багрите на носиите и шевиците!

Никулден поставя началото на Коледните празници в българския празничен календар. В детска градина „Звездица“, с. Скалица и филиала „Роза“, с. Роза, не пропуснахме за отбележим празника и да запознаем децата с вярванията, легендите и ритуалите на този магически ден.

В село Скалица, в обстановка, пресъздала топлината и уюта на старата българска къща, облечени в национални носии, малките с широко отворени очи поглъщаха приказките и легендите за Николай Чудотворец.

Всички заедно подредихме камината, халището, панера с ябълките, пуканките, на трапезата поставихме характерните за този празник рибник, печен шаран в тесто и баница. Децата научиха как да бъдем добри, да правим добро на хората и още, че да пазим в тайна стореното е добродетел, на която се учим от Чудотвореца. Малчуганите разбраха и кой е пуснал от комина парички в оставените да се сушат край камината мокри чорапчета на три сестрички. И как този добър човек по-късно става най-любимият и очакван Дядо Коледа, който раздава подаръци на децата.

Вече всички малчугани знаят защо се яде шаран на този ден /защото с шаран свети Николай е запушил пробойната на лодката и я е спасил заедно с хората в нея/, какво се прави с люспите му /сложете ги и вие в портмонетата си/, къде и защо се заравят костите му /в пръстта/.

Отправихме честитки с пожелания за здраве на всички, които носят името на свети Николай Чудотворец. Пожелахме попътен вятър на моряците, пари на банкерите, богат улов на рибарите.

Шаранът в тестото беше вкусен, оризът в рибника миришеше на риба, пуканките бяха бели и немирни, ябълките – сладки и сочни, а баницата – хрупкава и пареща!

Честит празник на всички! Празниците ще продължат, както и ние ще продължим да ви разказваме за тях.

 

 

Стела Николова

Директор на ДГ „Звездица“, с. Скалица