Нека има светлина в душите ни!

Великден е! Най-великото събитие в историята на човешкия род! На днешния ден хората от Голямо Крушево се събират на площада и се поздравяват с „Христос Воскресе”. На  масата пред кметството  са поставени червени яйца и козунак, символи на агнеца божии- Христос.

 Празникът започва в храма „Света Богородица”  с хваление и богослужение от отец Димитър Ингов.  Молим се за благоденствието на живите и почитаме паметта на нашите починали близки. След това се отправяме към площада, където ни очаква фолклорната програма на групата за автентичен фолклор. За доброто настроение на крушевци кметът беше наел акордеониста  Митко Рекалов.

„Нека има светлина в душите ни, уют в домовете ви и повече смирение в душите ни! Честит празник” , пожела кметът на селото Костадин Иванов. Според него същината на Великден не е в агнешката плешка, а трябва да се уповаваме на хората с чисти сърца. Той цитира думите на апостол Павел „Ако любов нямам – нищо не съм” и пожела Светъл празник на всички.

Читалищният секретар Недялка Меразчиева раздаде на присъстващите боядисани яйца и козунак и  пожела здраве и благополучие.

Празнуването на Великден в Голямо Крушево се е превърнало в традиция и обичаите, свързани с празника, са запазени.

Таня Атанасова

Exif_JPEG_420