На територията на област Ямбол няма регистрирани случаи на болни от чума дребни преживни животни

На територията на област Ямбол към момента няма регистрирани случаи на болни от чума дребни преживни животни. Това стана ясно про време на заседание на Областната епизоотична комисия, която се събра по повод влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция по отношение на заболяването чума по дребните преживни животни. По време на заседанието бяха приети следните превантивни мерки за предотвратяване проникването и разпространяването на заболяването:

  1. В срок до 16.08.2024г. да се организират и проведат общински епизоотични комисии, в присъствието на собственици на животновъдни обекти на територията на съответната община от област Ямбол.
  2. ОДБХ – Ямбол да организира извършването на клинични прегледи по дребните преживни животни (овце и кози) и при съмнение да бъдат взети кръвни проби.
  3. Служители от ОД на МВР и РД ГП да осъществят завишен контрол над транспортни средства, превозващи дребни преживни животни.
  4. Собствениците на животновъдни обекти да предприемат мерки за повишаване на биосигурността във фермите.
  5. Кметовете и кметски наместници по населените места съгласно чл. 133, ал. 2, т.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, да районират водопоите и пашата, с цел недопускане смесване на стада.

Членовете на комисията се обединиха около идеята, че трябва да се преведат незабавно в изпълнение набелязаните мерки, с цел превенция на заболяването и избягване на по-тежки мерки, като евтаназиране на животни.

След приключване на дневния ред Областният управител Николай Костадинов акцентира, че доброто междуинституционално взаимодействие е с ключово значение, що се отнася до недопускане разпространението на заболяването по дребните преживни животни. Той отбеляза също, че комисията остава с повишено внимание и в готовност за последващо свикване.