На гости Йорданка Саллакова в Стралджа

mde

   Надя Жечева

   На Първи октомври – Международен ден на възрастните хора, Ден на музиката и поезията, представители на НЧ “Просвета – 1892“ Стралджа, посетиха дома на обичаната изпълнителка на народни песни от Стралджа Йорданка Саллакова. Жената, която на наши и чужди сцени, прослави стралджанските народни песни, изпълнявайки ги толкова красиво, трогателно и вълнуващо, че извикваше сълзи в очите заедно с онази покоряваща българска гордост. Само след дни тя ще навърши достолепните 91г. Макар и по-трудно подвижна леля Данчи, както всички си я знаем, ни посреща с усмивка и топлото „Добре дошли!“. И тръгва приказката за младините й когато жъне със сърп и паламарка, когато работи в зеленчуковата бригада, когато готви на 100 деца в детската градина. И разбира се най-хубавите спомени от участието й в читалищната дейност, която започва още от първо отделение. Заедно с талантливия хореограф Тончо Тончев тя участва във всички концерти на ансамбъл „Въжички, сърцато пее нашите народни песни в Гърция, Македония, Турция, Русия, Чехия…Връща се със златни отличия от Националния събор на народното творчество в Копривщица, безброй са отличията й от други събори и фестивали като в репертоара й са над 500 песни наследени от майка й и баба й. Днес си спомня с умиление и своите учители Дена Топалова, Узунов и неизбежно стигаме до стихотворенията , които помни. Рецитира ни цялото „Хаджи Димитър“ на Ботев. Трогателно, вълнуващо звучи всяка дума, която 91-годишната жена изрича старателно точно.
Оставаме безмълвни пред това родолюбие!
Неизбежно става дума за родното място. И тук е категорична: „Много обичам Стралджа! Нищо не може да ме отдели от моя дом!“
Радваме се заедно с нея за гордостта й от това, че песните й продължават да пеят внука Янчо и правнучката Добрияна, едва в 4-ти клас.

А ето й съветите й към младите хора: „Вслушвайте се в думите на по-възрастните! Те винаги са за добро! Създавайте семейства по-навреме, раждайте деца! България има нужда от това!“
Подаряваме й нашият Поздравителен адрес с най-топли пожелания и обещание за нова среща, на рождения й ден на 20 октомври.
Жива и здрава да е!

mde