Мними „социални служители“ измамиха пенсионерка

Възрастна жителка на Ямбол е съобщила вчера в полицията, че е била измамена с 2660 лева. Потърпевшата обяснила, че към 10.00 ч. на ул. “Търговска” я заговорил около 55-годишен мъж, който оприличила на неин познат.  Той й разказал, че работи в социалните служби и я убедил, че има изменения в закона, съгласно който, ако пенсионер покаже спестяванията си пред социален работник, те ще бъдат описани и ще получи повишение на пенсията с половината от сумата.

Така въведена в заблуждение, жената и съпругът й допуснали в дома си мнимия служител и му предоставили  500 лева, за да ги опише. Малко по-късно от банков офис тя изтеглила 2160 лева, които дала за съхранение на „познатия  мъж“. Междувременно към тях се присъединил още един  „социален работник“, който я уговорил да избере цвете за рождения ден на тяхна колежка. Така въведена в заблуждение, след като излязла от цветарския магазин, възрастната жена установила, че двамата мъже липсват, заедно с парите.  Проверка в дома й установила липсата и на описаните вече 500 лева.  След като разбрала, че е станала жертва на измама, жената се обърнала към полицията. По случая е образувано  досъдебно производство в РУ– Ямбол.

 

Призоваваме гражданите да проявяват по-голяма бдителност, да не се доверяват лесно на непознати, независимо за кого се представят. Някои измами са придружени и с кражби, при директните срещи с потърпевшите на улицата или в домовете им. Основната цел в тези случаи е да се получи достъп до собствеността на потърпевшия и докато той бъде разсейван от едно от лицата, другото извършва кражба на пари и ценни предмети. Примерите са много: ”Мними врачки, които развалят магии”, “Мними служители, които уж ще съдействат за увеличение на доходите ви”, “Мними търговци на стоки и услуги” и др./. Запомнете: “Не допускайте непознати хора в дома си по никакъв повод!” и “По никакъв повод не давайте пари на непознати хора!”.

При подобни случаи и при възникване на каквото и да е съмнение, потърсете помощ от близки или сигнализирайте на тел. 112.