Любими филмови заглавия безплатно в лятното кино на Ямбол и тази седмица

След хитовете „Неочаквана ваканция“ и „Завръщане 2“, Община Ямбол подарява и тази седмица на жителите и гостите на града прожекции на любими филмови заглавия в Лятното кино.
На 21 август, сряда, на екрана ще оживеят образите на любими актьори като Апостол Карамитев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Гинка Станчева, Коста Цонев и други, които ще ни развеселят с комедията „Любимец 13“.
Идеята за филма е на популярния през 50-те години на 20-ти век спортен коментатор Любен Попов, който става съавтор на сценария, заедно с режисьора Владимир Янчев, за когото „Любимец 13“ е дебют в киното. Това е първият български игрален филм за футбол, с участието на истински футболисти. В ролята на филмовия отбор „Витоша“ е играел софийският футболен отбор „Спартак“.
На 23 август, петък, е време за „Да обичаш на инат“. Велко Кънев, Иван Велков, Мария Статулова, Леда Тасева пресъздават конфликта между баща и син, в който победата не е по-малко опасна от загубата. Спорът прераства в общ протест на двамата срещу системата от фалшиви ценности. Сценарият на Николай Волев, който е и режисьор на филма, е написан по мотиви от романа „Да се любим на инат“ на Чавдар Шинов.
На 24 август, събота, кинолюбителите в Ямбол ще имат възможността да се насладят на българското предложение за най-добър чуждоезичен филм на наградите „Оскар“ през 2023 година – „В сърцето на машината“. Кинолентата на режисьора Мартин Макариев е награден със „Златна роза“ на едноименния фестивал във Варна през 2021 г. и носител на наградата за най-добър филм на „София Филм Фест“ през 2022 година.
Сценарият, дело на Борислав Захариев, се базира на истински случай, разказан от близък на самия режисьор. Действието се развива в български затвор по времето на комунизма. Група затворници, излежаващи присъдите си за тежки престъпления, са „впрегнати“ по спешност да работят извънредно в заводския цех към затвора. Всеки от мъжете има своя история, а в сърцето на машината е един много крехък, жив, туптящ порив за доброта, свобода, чистота, светлина, любов… Екранно време делят едни от най-популярните имена у нас – Александър Сано, Юлиан Вергов, Христо Петков, Христо Шопов, Владимир Зомбори, Стоян Дойчев, Ивайло Христов, Башар Рахал и звездата на македонското кино и театър Игор Ангелов.
Прожекциите са от 21:00 часа, входът е свободен до запълване на местата в Лятното кино.