Какво всъщност празнуваме днес?

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20-и в., която поражда протести за подобряване условията на труд.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.     Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, отново през март, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология.

У нас 8-и март провокира смесени чувства 

Някои го приемат като отживелица от социализма, за други пък той е признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Обичайно на днешния ден децата подаряват картички и цветя на майките си, а мъжете засвидетелстват още веднъж любовта и уважението към половинките си.