Какви са алгоритмите на Гугъл при оптимизация на сайтове

Алгоритъм на Google

Думата „алгоритъм“ може да изглежда страшна, но това е просто компютърен код, който разбира въпроса и оценява относителните достойнства на отговорите. В SEO оптимизацият експертите са фокусирани най-вече върху втората част. Дигитални агенции като WebStation Digital например имат експерти именно в областта на оптимизацията. С работата си по SEO те се стремят да изпратят правилните сигнали до алгоритъма на Google, за да го убедят, че нашият отговор е най-добрият, най-полезният и най-подходящият за въпроса, който е разбрал.

Актуализации на Google

Със сигурност сте чували за актуализациите на Google. Най-известните са Пингвин, Панда и Колибри. Много е важно да се разберат няколко неща:

Google непрекъснато актуализира своя алгоритъм ежедневно. Но повечето от тези актуализации са малки и няма да доведат до забележими промени в класирането или трафика за отделни марки като вашата.

От време на време Google прилага големи актуализации. Те могат да повлияят на класирането и трафика на вашия сайт доста драстично, споделя Радослава Цонева, Project Manager в WebStation Digital.

Някои актуализации в миналото бяха специално насочени към намаляване на въздействието на измамата от някои марки и уебсайтове. Той даде имената на тези актуализации – Panda (свързани с качеството на съдържанието) и Penguin (относно качеството на връзките) са известни примери.

Машинно обучение в алгоритъма на Google

Както подсказва името, „Машинното обучение е функционалност, която помага на софтуера да изпълнява задача без изрично програмиране или правила.“ Google дава няколко примера за задачи, които може да изпълнява машинното обучение:

  • Персонализирайте препоръките за продукти въз основа на поведението на клиентите
  • Потърсете ключови думи в огромен брой текстови документи
  • Активирайте софтуера за точно реагиране на гласови команди

Машинно обучение в Google

RankBrain и BERT са най-известните актуализации за машинно обучение. Rank Brain е система за машинно обучение с изкуствен интелект, която Google използва, за да сортира резултатите от търсенето си. BERT е базирана на невронна мрежа техника за обработка на естествен език (NLP) и представлява двупосочни представяния на кодери от трансформатори. Използва се за разбиране на нюансите и контекста на думите в рамките на търсенията и помага да се осигурят по-добри съвпадения на заявките с по-подходящи резултати.