Имениците на 1 март

Днес празнуваме Баба Марта, имен ден имат всички, които носят имената Марта, Мартина, Мартин.

В народните вярвания името на Марта е свързано с името на месеца.

Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – януари, февруари и март.

Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко, а Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

Според поверията 

за да се омилостиви Баба Марта, преди изгрев слънце жените изнасят на двора нещо червено – дреха, пояс, прежда, и го оставят на стряхата или на плодно дърво за девет дни. Вярва се, че червеното „ще разсмее Марта“ и времето ще бъде хубаво.

Жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки. За предпазване от гръм не се буха с бухалка, не се тъче, не се вари нищо. Жените не трябва да шият, плетат, предат, тъкат и да работят в градината.

На 1 март имен ден празнуват и всички с имената Евдокий и Евдокия

Православната църква чества паметта на св. Евдокия. От гръцки името означава „благопожелание“ и „добра воля“.

Вярва се, че жените с това име са с добър и спокоен характер. Евдокия държи на честността и справедливостта, но въпреки това добродушният ѝ характер може да прости всяка лъжа и грешка.

Традициите повеляват в деня на Баба Марта 

всеки да подари на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват специално за този ден, когато според българския народ започва новата стопанска година.