Илинденски събор в с. Дряново – празник на вярата и съхранените традиции

Празник на вярата и съхранените традиции – така може да се опише Илинденският събор в село Дряново, който на 1 август отново озари едно от най-малките населени места в община „Тунджа“.

На него присъстваха Николай Костадинов – областен управител на област Ямбол, Орхан Юсеинов – заместник-областен управител, Атанас Христов – председател на Общински съвет „Тунджа“, Станчо Ставрев – кмет на община „Тунджа“ и неговият екип, общински съветници, кметове и кметски наместници, много жители и гости на общината.

В началото се проведе шествие до храм „Св. пророк Илия“, който бе обновен по проект на Сдружение с нестопанска цел „С Тунджа в сърцето“ – изографисване на икони от Васил Василев, облагородяване на пространството около него. След отслужения водосвет, от името на общината и областна управа, икони за храма дариха Станчо Ставрев и Николай Костадинов.

По-късно, в центъра на село Дряново, се откри официално 159-то издание на събора, а към гостите се присъединиха Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Арсений и Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий. Приветствия към всички оправиха Сливенският митрополит, Маргарита Таскова – кметски наместник на с. Дряново, Станчо Ставрев и Николай Костадинов.

В празничната програма участваха Димана и Янимир Демиреви от с. Маломир, Танцова формация „Хоро на мегдана“, с. Ботево; Танцов състав „Радост“ при Народно читалище „Съгласие-1862“, гр. Ямбол, а кулминацията й бе изявата на Николай Славеев. Гласовитият певец започна своя концерт, придружаван от клуб „Традиция“ и увлече присъстващите в пъстри хора.

Красив акцент на откриването на събора бе изложбата на Стелиян Славов, родом от с. Роза, който е и общински съветник в Общински съвет „Тунджа“. Посланието на неговите умело подбрани фотографии е красота на тунджанската природа, прекрасното място, което трябва да ценим и пазим.

Тази година Илинденският събор се провежда в два дни и продължава на 2 август, с народни борби  и концерт на оркестър „Тунджа“.