Изложба за 110 години от рождението на Стефан Бъчваров

ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол чества 110 години от рождението на ямболския художник, педагог и общественик Стефан Бъчваров (1907-1988) с две експозиции в изложбените зали на галерията – изложба с избрани творби на художника, както и изложба с творбите от настоящия 9-ти Международен живописен пленер „Певецът на Тунджа“ и от предходни издания ще бъдат открити на 8 септември 2017, от 18.00 часа.

***
Художникът Стефан Бъчваров е роден на 2 декември 1907 г. в гр. Ямбол. След завършване на средното си образование през 1925 г. постъпва в художествената академия в София, където изучава декоративно изкуство при известния тогава проф. Харалампи Тачев, но се увлича от живопис, предимно от пейзажа. Дипломира се с отличие през 1931 г. За първи път участва в национална изложба във Варна на завършващите Художествената академия през същата година.
В своя над 55-годишен творчески път Стефан Бъчваров осъществява 7 самостоятелни и юбилейни изложби, участва в почти всички общи художествени изложби в страната (във Варна, Бургас, изложбата на южнобългарските художници в Пловдив и др.) и във всички окръжни художествени изложби на ямболските художници.
Стефан Бъчваров работи в областта на живописта и графиката като сюжетите на своите картини той взима от нашето Черноморие, от родния Ямбол, от околностите на Бакаджика, от поречието на река Тунджа. Заради последното писателят Стефан Чирпанлиев го нарича „Певеца на Тунджа“, а Кирил Кръстев определя творчеството му като „тунджански импресионизъм“.
  Художникът за себе си:
„Израснал съм край Тунджа и тя ми е най-близко до сърцето. Започнах да търся красиви кътове край нея и да рисувам. Много несполучливи опити отнесе тя по течението си. Но за мен природата бе станала голяма притегателна сила. Нюансите, колоритът е специфичен, багрите на върбите, отражението във водата – фини и трудни за овладяване неща, всичко е слято, нежно. И настъпи моментът, когато преодолях трудностите. Тунджа ме завладя и оттогава аз все нея претворявам.“
Експозиция с избрани творби на художника ще бъде открита в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол на 8 септември 2017, от 18.00 часа.