За проверките на язовирите

Областният управител Димитър Иванов се срещна с председателя на ДАМТН Петър Горновски за хода на проверките по язовирите

Област Ямбол е една от областите с най-много язовири и водни обекти на територията си. Освен, че са значителен брой водните обекти на територията на област Ямбол – 419, оказва се са не малко и проблемите по тях, констатирани още в началото на специализираната проверка, извършвана от Областна комисия.

По този повод и с цел синхронизиране на действията на държавните институции при установяване фактическото състояние на сектора се проведе среща на ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор – председателя на агенцията Петър Горновски с областния управител на област Ямбол Димитър Иванов. Целта е да се засили вниманието към очертаващите се проблеми с цел превенция и недопускане на сериозни инциденти, които могат да причинят материални щети и да създадат риск за живота, и здравето на хората.

Към момента в област Ямбол се проверени над 120 държавни и общински язовири, язовирни стени и съоръженията към тях. Проверката включва цялостното обследване на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.

По време на срещата бе констатирана тревожна тенденция при собствениците на язовири – въпреки проверките и предписанията дадени към момента от ДАМТН, не се предприемат действия по ремонт на съоръженията. Като представители на държавата проверяващите и констатиращи проблеми комисии разчитат на съдействието на органите на МВР, ДАНС и Прокуратурата по установяване на случаи на умишлени по язовирите и язовирните стени на територията на областта.

Председателят на ДАМТН Петър Горновски бе категоричен в процеса по подобряване на общото състояние на язовирите в страната е много важна ролята на областните управители, които са представителите на държавата по места, за да се принудят собствениците да изпълнят разпорежданията за гарантиране на безопасността на хората.