Започва пожароопасният сезон

Областният управител издаде заповед за действие в горски територии в област Ямбол

Със заповед на областния управител на област Ямбол Димитър Иванов от днес 16 април 2018г. до 31 октомври 2018г. е обявен за пожароопасен за горските територии на територията на областта. Заповедта е издадена на основание чл. 32, ал.1 от Закона за администрацията и чл.147 от Закона за горите. Целта е осигуряване пожарна безопасност, предотвратяването и гасенето на пожари в горските територии в периода, в област Ямбол.
В посочения пожароопасен сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии.

Териториалните поделения, Държавни горски стопанства при Югоизточно държавно предприятие, кметовете на общини и кметства, собствениците и ползвателите на горски територии, както и лицата извършващи дейности в тях, трябва да създадат необходимата организация за осигуряване на пожарната безопасност в горските територии, се казва още в заповедта на областния управител. В заповедта се определят и задълженията на земеделските кооперации, арендатори и ползватели на селскостопански земи в близост до горски територии, да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар да се включат в гасенето му. Задължения са разписани и за ръководителите на сдружения на ловците, риболовците и туристите при пребиваване в горски територии, на ръководителите на военни формирования при провеждане на полеви занятия и учения.
За повишена бдителност и активност през пожароопасния сезон, както от страна на ангажираните институции, така и от страна на гражданите призовава областният управител.