От днес започва Богородичният пост, от 1 август християните се подготвят с въздържание и молитви за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица. На 1 август се чества и денят на градинаря, а имен ден празнуват Здравко и Здравка.
По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.
Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио ястия, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се консумира риба.
Според вярванията на народа ни от 1 до 12 август са дните за гадаене на времето, като всеки съответства на месец от предстоящата година.
Денят се празнува още като Зетьовден – всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка.
You must be logged in to post a comment.