Завършиха Тунджанските литературни дни

От 10 до 13 април 2018 година се проведе дванадесетото издание на тунджанските литературни дни, организирани от община „Тунджа”, издателство „Захарий Стоянов“ и Дружество на писателите в Ямбол. Те са част от празничните прояви, посветени на Деня на община „Тунджа” – 22 април – Международен ден на земята.

В читалищните сгради на селата Овчи кладенец, Коневец, Окоп и Тенево оживяха словата на авторите Иванка Тонева, Илко Капелев, Щилияна Желева, Таня Хаджидимитрова, Калинка Косева, Тенко Тенев, Генка Богданова и Стефка Керемидчиева.

В срещите  взеха участие талантливи деца от общината с рецитали по творби на ямболски автори, директори на училища, ръководители на детски градини, председатели и секретари на читалища, библиотечни дейци, жители и гости на община „Тунджа“.

Задушевно, емоционално, чисто по човешки, преминаваха срещите в населените места на общината, а вълнението и емоциите вземаха връх и времето никога не стигаше, за да се каже всичко.

На 13 април, в конферентната зала на община „Тунджа“ се проведе заключителната среща, под надслов: „Образ и метафора“. Тя беше посветена на творчеството на писатели и художници, свързани с общината. В залата беше подредена изложба с произведения на изкуството от бележити творци – Иван Колев, Иван Димов, Дона Неделчева, Дончо Донев, Стоян Дичев, Руслан Русев, Тодор Ялъмов, Петър Попов, Румен Малчев, Михаил Колев и Минчо Огнянов.

В срещата взеха участие заместник-кметът Станчо Ставрев, Иван Гранитски – литературен критик и собственик на издателска къща „Захари Стоянов“, писателят Любомир Котев, Петър Тепсизов – председател на Представителството на Сдружението на българските художници в Ямбол, жители и гости на община „Тунджа“.

Приветствие отправи заместник-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев и акцентира, че тунджанските автори трябва да са по-тясно свързани с образованието и да имат място в мислите на децата.

Обзорно слово за сътвореното от тунджанските автори през годините изнесе литературният критик Иван Гранитски, който представи и най-новата книга – литературна анкета на белетриста Любомир Котев „Ние сме народ от чичовци“. Той също така обяви, че издателство „Захари Стоянов“ ще дари над 2 500 заглавия на читалищата от община „Тунджа“.

Председателят на представителството на СБХ, гр. Ямбол – Петър Тепсизов, направи обзор на творбите на тунджанските художници и скулптури през годините. Модератор на срещите по време на литературните празници бе поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в Ямбол.

Тунджанските литературни дни провокират интереса към „душевните въпроси“ – онези, за които все не намираме време в тичащото ни ежедневие. А трябва, защото те ни свързват с вечността.

Жителите на община „Тунджа“ за поредна година доказаха, че книгата и словото са високо ценени, създавайки пристан, в който всеки читател да може да намери убежище!