Експозиция „Железницата Ямбол-Елхово-101 години история“

Уникална изложба, посветена на историята на железницата „Ямбол – Елхово“, ще бъде открита на 20 февруари, вторник, в ямболския Безистен. Експозицията включва макет на самата железопътна линия със съответните гари и сгради към тях, както и използваните през годините различни типове вагони и локомотиви. Автор на проекта е инж. Георги Петков. Разказът за различните етапи, през които минава функционирането на железницата, е пресъздаден и чрез фото-документална изложба на Държавен архив – Ямбол, озаглавена „Железницата Ямбол-Елхово – 101 години история“.

            Сред интригуващите експонати е макет на конския трамвай, който е свързвал двата града в периода 1912 – 1929г. Ямбол основателно се гордее с него, защото по това време такъв трамвай на Балканския полуостров има само в Цариград. Линията е била открита, за да се транспортират муниции и храни за фронта по време на Балканската война. Деколвилната железница с конска тяга, известна като конския трамвай, е построена само в рамките на 30 дни, като в начинанието са били ангажирани 145 войници.

След 1917 г. дейността на линията се свърза с  превозването на  зърнени храни, стоки и пътници от Ямболската гара до гр. Елхово и обратно. Пътуването от началната до крайна спирка е продължавало 4 часа и половина. Последният курс на конския трамвай е в края на юли 1929 г., а две години по-късно, на 24 април 1931 г. е пусната в действие новопостроената ж.п. линия Ямбол – Елхово.

           Изложбата ще бъде открита на 20 февруари  в 17.30 часа. Всички посетители на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ ще имат възможността да разгледат експозицията, която ще остане в Културно-информационен център Безистен до 20 март. След това изложбата на железницата ще остане за постоянно в Етнографско-археологическия музей в гр. Елхово.