Д-р Райно Георгиев: БСП все още е единствената алтернатива за хората

Интервю на Мария Качулева с Председателя на Общинската организация на БСП в Ямбол  д-р Райно Георгиев

-Д-р Георгиев,да започнем с анализ на двата най-важни за бъдещето на БСП проблема.Първият.На последните избори партията слезе още по-надолу в класациите, прогнозирани от социолозите.Имате ли обяснение за това?

-Да,в национален мащаб БСП падна до 7,06 % и зае много непрестижното 5-то място.Но в 31 ЯМИР ситуацията е съвсем различна.И при двата последни избора – за Европейски парламент и за състав на 50-ото ОНС тя има най-висок резултат в страната. Съответно 17,14 % за ЕП и 17,71 % за НС.Общинската организация в Ямбол има най-значимият принос за този резултат – 41,84 % от всички гласували за коалиция „БСП за България“ в нашия избирателен район.Това я прави трета политическа сила в областта за втора поредна година.И единствена с такъв резултат в България.

Общинската организация на БСП в Ямбол предложи двама кандидати за народни представители в 50 ОНС – Красимир Йорданов и доц. д-р Милен Димов.От много време за първи път имаме народен представител,който е жител на Ямбол.Красимир Йорданов е роден,живее и работи в нашия град  и тук отглежда децата си. Трябва да подчертая също,че дългогодишният народен представител за 31 ЯМИР, водач и на двете листи,г-н Кристиан Вигенин при тези избори за ЕП получи при нас най-високият от всички изборни райони в страната личен резултат от 1340 преференциални гласа и е новият Председател на групата на европейските социалисти и демократи от България.Това е още един успех.

Г-н Кристиан Вигенин е направил много за Ямболски избирателен район и аз лично вярвам,че и Красимир Йорданов ще представя достойно цялата област .

-А какво е обяснението за тази драстична аномалия? Ямболската партийна организация показва изборен резултат 10 %  над националния?!

-Подробният анализ,който ще направи ИБ на БСП, ще изслушаме на Конгреса през м. ноември т.г.Не бих искал да избързвам  с констатациите,които са прерогатив на националното ни ръководство.  

-А Вашият личен анализ какъв е?

-В последните 35 години БСП все повече  се отклонява от доктриналната си основа и залита към неолиберализма.За съжаление това е една тенденция,която завладя целия свят и ние,социалистите, не можем да останем извън нея. Но и целият свят разбра,че глобалният неолиберализъм нанася сериозни щети именно върху онази част на човечеството от която зависи просперитетът.Не може да се отрече,че работническата класа се свива драстично,а средната,от която всъщност зависи стабилизирането на икономиката, просто беше унищожена.През 1989 год. новите идеолози на България твърдяха,че държавата е лош стопанин ,а „частното върши истинската работа“.Тридесет и пет години по-късно тъжната констатация е,че държавата абдикира от своите задължения,а „частно“-то е подложено на страхотен фискален натиск,работата му зависи от нестабилна законодателна база и правителства,които се сменят,образно казано, „със скоростта на светлината“.

Живеем в икономическа и социална среда,която с нищо не подпомага онези слоеве от обществото,които са в основата на икономиката.И хората се обезверяват. Отказват се от суверенните си права.Широката периферия от партийни симпатизанти изчезва и подкрепата от която се нуждаем липсва.На тези избори имаше рекордно ниска избирателна активност.В 31 ЯМИР от всички избиратели с право на глас,28,16 % са гласували за избор на народни представители  и 27,36 % за ЕП.И изобщо не ме успокоява фактът,че и другите политически партии са подложени на този натиск от страна на суверена и също губят катастрофално гласовете на избирателите.

-Смятате,че БСП има проблем с неолиберализма,а не с ръководните си кадри.Защо тогава приехте оставката на г-жа Корнелия Нинова?Това също заслужава анализ!

-Това е личен морален акт на г-жа Нинова.Уставът изисква да бъде замествана до решението на Конгреса от  един от нейните легитимно избрани заместници и именно това е направено.

-Скорост набират слухове за ново противоставяне една на друга група социалисти. Очаквате ли ново разцепление в резултат на тези ваши вътрешно партийни спорове за които слушаме от години?

-БСП все още е на политическата сцена в България, където й е мястото. И го заема от 20 юли 1891 г.,когато на връх Бузлуджа е създадена Българската социалдемократическа партия.На 27 юли т.г. там ще се проведе традиционният за социалистите събор.Както винаги Общинската организация на БСП в Ямбол ще участва в него.

Смятам,че това място е натоварено с много символика и то принадлежи на всички нас – хората,които сме приели левите идеи за свои. То ни обединява с паметта и нашата признателност към миналите поколения социалисти.Затова очаквам да срещна там много хора,които поеха по пътя на своето завръщане към БСП.

-Д-р Георгиев,смятам,че Общинската организация на БСП в Ямбол,а и Вас,като неин председател,Ви очаква много „горещо лято“.Започнахте ли подготовката за новия пълен цикъл избори в партията?

-Да и въпреки че периодът за подготовка е страшно неудобен – горещ, ваканционен,при нестабилна политическа обстановка,но малко по малко подготвяме избора за Председател,  ръководни органи на Общинската организация и избор на делегати за Конгреса.

-Ще се кандидатирате ли отново за Председател на Общинската организация на БСП в Ямбол?

-Още е много рано да отговоря на този въпрос.Да бъдеш избран за Председател на Общинска партийна организация не възприемам като самоцел, а като осъзнато решение.За мен е по-важно самата организация да бъде добре структурирана и да работим единно за решаването на всеки възникнал проблем или необходим избор .

-Има ли яснота по въпроса кой ще бъде новият Председател на БСП?

-Кандидатурите за Председател на партията ще бъдат ясни в края на отчетно-изборната кампания.В съответствие с Устава,председателят ще бъде избран от всички членове в резултат на пряк избор.

-Съгласихте се с мен,че Ви предстои горещо политическо лято заради пълния цикъл избори в партията. А очаква ли се да стане още по-горещо заради потенциалната възможност да има нови предсрочни парламентарни избори?

-Нека най-напред да видим какво ще се случи и тогава „да мерим температура“.Нови предсрочни избори може и да има,но най-рано в късна есен.Мисля,че те ще бъдат поредната неосъзната от политиците катастрофа.Дълго трупаното недоволство и разочарование у избирателя заради всичко онова,което му е наложено да подкрепя,трябва да избухне  някак си.Опасявам се,че ще се окажат още по-малко резултативни от сегашните.  

-Трябва да Ви задам и един традиционен за всяко интервю въпрос .Как виждате бъдещето на БСП в Ямбол,в България,в Европа?

-Добър въпрос! В Ямбол се надявам Общинската организация да бъде все така сплотена и активна,да привлече нови членове в нашите редици.В крайна сметка нашата дейност е била и ще бъде винаги насочена към привличане на широка подкрепа от населението за нашите идеи и политики,особено в социалната сфера,здравеопазването и образованието. Нелепо звучи да събираме пластмасови капачки,за да бъдат купени линейки и кувьози,а в същото време Министър-председателят да се хвали,че правителството е осигурило 80 мил.евро безвъзмездно за закупуване на оръжия за „източния фланг“ на НАТО. На война ли ще ходим? Вместо да лекуваме хората?

Общинската организация на БСП в Ямбол беше първата,която остро и публично постави въпроса за изясняване ангажиментите поети от Министерството на отбраната по отношение ситуирането на многонационалната бойна група край Ямбол.Кристиан Вигенин като наш народен представител и ПГ на БСП в 49-ото ОНС  водиха тежък разговор с Министъра на отбраната и неговия екип,за да стане ясно какви мерки ще бъдат предприети за защита на населението.И Кметът на Ямбол г-н Ревански постави въпроса за местен референдум по темата. Но нищо от това не се случи.Правителството на Николай Денков вече беше взело тихомълком решение без да постави проблема на обществено обсъждане и ни изправи пред свършен факт.

-А каква е позицията на БСП относно провеждането на референдуми по идея на Възраждане и ИТН за членството ни в НАТО и в Еврозоната ?

-БСП има принципна позиция за подкрепа на референдумите. По отношение на тези два конкретни референдума мога да изкажа само личната си позиция.

Отказът от национална валута според мен не е добро решение за една държава.Няма да бъдем единствените в ЕС,които все още не са си подменили валутата с евро.А членството ни в НАТО е решение отпреди 20 години.Тогава никой не попита хората с референдум искат ли присъединяване.Просто поехме ангажименти без възражения. Смятам,че решението като политическа организация трябва да вземем след сериозен анализ,който не е правен до сега. Що се отнася до моето лично мнение,смятам,че БСП трябва да промени позицията си по отношение на този т.нар. „отбранителен съюз“,защото той се превърна в „нападателен съюз“.

-Продължете моля с отговора на въпроса за бъдещето на БСП в България

-В национален план БСП трябва да си върне загубените позиции на партия,която определя дневния ред в държавата.На партия,за която социалните проблеми са първостепенна грижа.Демографската политика,качественото и достъпно образование, достъпни здравни грижи за всеки,контрол върху обществените средства за финансирането им,премахване на статута търговски дружества за болниците,създаване на държавни социални предприятия за хора с увреждания и законодателство в тяхна защита,адекватна на условията данъчна система и фискална политика,защитни механизми за работниците и за  пенсионерите, модерно земеделие,жизнена среда и по-висок социален стандарт в селата.

На финала на това интервю да поговорим и за бъдещето на БСП в Европейския Съюз,респективно – в Европейския Парламент.

БСП е част от голямото семейство на ПЕС в ЕП от приемането ни в ЕС през 2007 г. и така ще бъде и занапред.Депутатите социалисти там,трябва по-осезаемо да отстояват ясни политики в защита на българските граждани,чрез тях да бъде по-силно присъствие на страната ни в европейската политика, в сектор „отбрана“ на европейско ниво, в „зелената сделка“ и в транснационалните енергийни проекти.Важно е да представим пред Европа силна стратегия за работата  с българските общности зад граница.Но най-вече винаги да отстояваме националните си позиции по всяка тема аргументирано и последователно.

-Д-р Георгиев,обобщете в заключение, какво точно очаквате да се случи с БСП след изборите през 2024 г.?

-Политическата сила БСП, която е заявила пред света,че представлява интересите  на социално онеправданите,трябва да се върне в управлението на държавата,поради явният факт,че над 60 % от населението  на  България вече попада в тази графа. Колкото повече се увеличава делът на  обедняващите у нас,би следвало шансовете на БСП в това отношение да се увеличават,а избирателите „да олевяват“,но  наблюдаваме точно обратното.

Обединението около БСП на всички лявоориентирани политически субекти е пътят по който тръгнахме след изборите тази година,но трябва да го извървим заедно водени от мисълта да се върнем към нашите цели и задължението да браним националните ни интереси.Да се грижим за добруването на народа ни и международния авторитет на държавата ни,защото БСП все още е единствената алтернатива за хората в България. Защото сме били,все още сме и винаги ще бъдем партия с изградена структура и членове,които са част от нея по убеждение,а не са кръжок по интереси,за който  определението политически е голям компромис. 

Благодаря Ви, д-р Георгиев, за това интервю. Обещавам,че отново ще Ви потърся, за да обсъдим и други  проблеми,които не успяхме да засегнем сега.

 

Публикуваме без редакторска намеса