Древен тракийски ритуал по посрещане на Слънцето край Ямбол

Сценарият за обреда на скалното светилище в античния „Кабиле“ е специално разработен от проф. дин Валерия Фол

Уникален древен тракийски ритуал по посрещане на Слънцето ще бъде представен в античния град Кабиле край Ямбол на 21 юни – Деня на лятното слънцестоене. За първи път посетители ще видят обред по посрещане на Слънцебога от преди повече от 2000 години. Древният ритуал ще бъде пресъздаден на тракийското скално светилище на Великата богиня–майка Кибела  на „Зайчи връх“. Светилището датира от края на ІІ-то хилядолетие пр. Хр. и се смята за древна тракийска обсерватория. С всяка изминала година все повече ентусиасти изкачват възвишението, за да се заредят с енергията на хилядолетното светилище в ранната утрин на най-дългия ден в годината. Изследвания през годините са доказали наличието на геомагнитни аномалии на скалния връх, по който древните са изсекли траншеи, ориентирани в четирите посоки на света. Счита се, че траките са разпознавали най-дългия ден в годината щом първият слънчев лъч премине през специален улей и огрее врязания в скалата образ на Кибела.

Обредната реконструкция на древния тракийски ритуал по посрещане на Слънцебога ще бъде реализирана по сценарий на проф. дин Валерия Фол, въз  основата на запазени текстове от антични автори. Изтъкнатият траколог е сред инициаторите на събитието. Основни организатори на проявата са община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол.

Началото на ритуала по посрещане на Слънцето е в 5.00 часа на 21 юни. В програмата са включени специален танц на жрици, шествие до светилището, обредна възстановка, лекция на проф. дин Валерия Фол за култа към Слънцето в тракийската митология, наблюдения на изгрева с телескоп, представяне на „слънчева храна“ от ученици от ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм и други любопитни акценти.