Доналд Тръмп бе ранен по време на предизборен митинг

Доналд Тръмп бе прострелян в ухото при очевиден опит за убийство от въоръжен мъж на предизборен митинг в събота, в хаотичен и шокиращ инцидент, който ще подхрани страховете за нестабилност преди президентските избори в САЩ през 2024 г., пише АФП.

78-годишният бивш президент бе изведен от сцената с окървавено лице след стрелбата в Бътлър, Пенсилвания, докато стрелецът и случаен минувач бяха убити, а двама зрители ранени критично.

Кандидатът на републиканците вдигна предизвикателно юмрук към тълпата, докато го прибираха на безопасно място, а след това каза: „Бях прострелян с куршум, който проби горната част на дясното ми ухо“.

Президентът Джо Байдън, който трябва да се изправи срещу Тръмп на силно поляризирани избори през ноември, каза, че инцидентът е „отвратителен“ и добави, че „няма място в Америка за този вид насилие“.

„Не можем да бъдем такива“, каза Байдън.

Когато проехтяха изстрелите, Тръмп, носещ червена шапка с надпис „Да направим Америка велика“, направи гримаса и стисна с ръка на ухото си, с кръв, видима по ухото и бузата му.

Той падна на пода, докато агенти от Тайните служби се качиха на подиума, наобиколиха го и го изведоха от сцената до близкото превозно средство.

„Невероятно е, че подобно действие може да се случи в нашата страна“, написа Тръмп в своята мрежа TruthSocial няколко часа по-късно, и това заявление със сигурност ще разпали политическото напрежение, което вече е обхванало Съединените щати.

„Веднага разбрах, че нещо не е наред в това, че чух свистящ звук, изстрели и веднага усетих куршума да разкъсва кожата“, каза Тръмп.

„Усетих обилно кървене, и тогава разбрах какво се случва.“

Тайните служби на САЩ казаха в изявление, че заподозреният стрелец е „произвел няколко изстрела към сцената от високо място извън митинга“, преди да бъде „неутрализиран“ от агенти.

В него се казва, че Тръмп е „в безопасност“, докато се потвърждава смъртта на един зрител, докато други двама са критично ранени.

Стрелецът все още не е идентифициран.

Тръмп каза в изявлението си: „искам да изкажа съболезнованията си на семейството на убития участник в митинга“.

След като атаката разтърси целия свят, Байдън каза, че се надява скоро да разговаря с Тръмп.

Стрелбата се случи малко след като Тръмп излезе на сцената на последния си предизборен митинг преди Националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки следващата седмица.

Сигнализирайки за политическите залози, Дж. Д. Ванс – евентуалният избор на Тръмп за вицепрезидент – бързо обвини „реториката“ на Байдън за стрелбата.

Присъстващите на митинга изпаднаха в паника, след като се чуха изстрели и се разнесоха писъци и викове.

„Оставете ме да си взема обувките“, чу се да казва Тръмп по микрофона, докато агентите по сигурността му помагаха да се изправи.

Той се обърна към тълпата и многократно вдигна юмрук, както и изрече думи, които не бяха веднага забележими, в това, което ще се превърне в емблематичен образ.

Агенти качиха магната в джип, докато той отново вдигна юмрук към тълпата.

„Видяхме много хора да лягат на земята, изглеждайки объркани. Чух изстрелите“, каза един от присъстващите на митинг на Тръмп.

Бившият президент Барак Обама каза, че „няма абсолютно никакво място за политическо насилие в нашата демокрация“.

Лидерът на републиканското малцинство Мич Макконъл добави: „Тази вечер всички американци са благодарни, че президентът Тръмп изглежда е добре след презрително нападение срещу мирен митинг. Насилието няма място в нашата политика.“

Милиардерът Илон Мъск реагира, като бързо подкрепи Тръмп.

„Напълно подкрепям президента Тръмп и се надявам на бързото му възстановяване“, написа Мъск в социалната мрежа X, споделяйки видео как Тръмп размахва юмрука си, докато е ескортиран.

В историята на Съединените щати има много примери за политическо насилие, а за президенти, бивши президенти и кандидати са взети строги мерки за сигурност.

Президентът Джон Ф. Кенеди бе убит през 1963 г., докато се вози в кортежа си, а брат му Боби Кенеди бе застрелян през 1968 г. Президентът Роналд Рейгън оцеля след опит за убийство през 1981 г. I БГНЕС