Дни на етническата толерантност

Учениците от ОУ „Ст. Караджа“ и СУ „Д-р Петър Берон“ участваха в дни на етническата толерантност. Мероприятието е част от дейностите по проект „Заедно да учим и творим“ на Общинско училищно настоятелство – гр. Болярово.

Първият от дните съвпадна с патронния празник на СУ „Д-р Петър Берон“- гр. Болярово. Участниците в празника се изявиха в областта на художественото слово и музиката, представиха своите артистични и танцови възможности. Учениците от ОУ „Стефан Караджа“, ателие „Пъстро колело“ поздравиха своите съученици с мажоретен танц по мотиви от народна музика, а танцьорите от клуб „Народни танци“ по проект „Твоят час“ се представиха с китка от народни танци.

Спортният празник „Да спортуваме заедно“ се проведе в двора на ОУ „Стефан Караджа“, с. Стефан Караджово. Празникът имаше за цел участниците не само да станат съпричастни към спорта, но и да се научат да побеждават и да губят с достойнство, да потискат агресията и да бъдат по-толерантни.

Тържеството откри ръководителят на проекта г-жа София Минева, която поздрави участниците, пожела им да открият нови приятели и да проявят спортсменски дух в състезанията.

Празникът започна с игра „Който обича….“ Участниците в нея се убедиха, че макар и всеки от тях да е различен и индивидуален, може да намери приятел със същите интереси и желания, независимо от това къде живее, къде учи или към какъв етнос принадлежи.

В играта „Народна топка“ участваха ученици от 3. и 4. клас. По-добре се представи отборът на СУ „Д-р Петър Берон“, който победи учениците от ОУ „Стефан Караджа“. Учениците от вторите класове на двете училища се състезаваха в щафетната игра „Бягай бързо“. Състезанието спечелиха децата от ОУ „Стефан Караджа“. В играта „Топката над главата“ участваха ученици от пети клас. И в тази игра победители са учениците от ОУ „Стефан  Караджа“. Най-емоционалното състезание – футболът на малки врати завърши с равен резултат. А учениците от 7 и 8 клас на ОУ“Ст. Караджа“ издърпаха на въже отбора на учениците от гр. Болярово.

Третият от дните бе посветен на творчеството и таланта. Отново домакини бяха ОУ „Стефан Караджа“. Чрез включването им в различни творчески и социални дейности участниците проявиха своите сръчности и възможности. Взаимно се опознаха, повиши се самоувереността им.

Квилинг ателие „Добре дошла, пролет!“ провокира фантазията, възможностите за творческо мислене и усета към цветовете и формите. Участниците имаха възможност да експериментират, импровизират, стилизират форми. Изработиха квилинг картички и цветя от креп хартия.

В интерактивното ателие „Бъди мой приятел“ се проведе занятие с учениците като превенция на училищното насилие и агресия по темите:

„Сходство и разлика между нас“, „Моите взаимоотношения с важни за мен хора“, „Критерии за избор на приятели“. В резултат на проведените игри участниците осъзнаха факта, че сходствата и различията между хората са еднакво важни. У тях се формира отношение към приятелството като взаимно отношение, в което дават и получават подкрепа, внимание, чувства. Учениците да осъзнаха ролята на приятелите и родителите в техния живот.

Табло „Ние сме деца на България“ изработиха участниците в ателие „Ние сме деца на България“. Учениците от вторите класове на двете училища изразиха своята любов към Родината като четоха стихове за Родината, рецитираха в хор „Аз съм българче“, изпълниха песента „Знамето ни е трицветно“. Върху шаблон на картата на България, преписваха красиво стихове за Родината.

В Ателие „Слънцето свети еднакво за всички!“ на децата се представиха презентации, които възпитаха у тях уважение, приемане и правилно разбиране на богатото многообразие на култури в нашия свят.

Проведените дни на етническата толерантност не само оставиха приятни спомени за организатори и участници, но и за пореден път доказаха, че можем да живеем, спортуваме, творим заедно, да намираме приятели без значение къде и как живеем, къде учим, какъв е цветът на кожата ни.