Дванадесето издание на Международен младежки фестивал „Тунджа-творчество и иновации“, с. Безмер

Дванадесетото издание на Международния младежки фестивал „Тунджа – Творчество и иновации“ събра стотици участници, гости и жители на село Безмер.

На 06 септември 2024 г., разделени в две възрастови групи, общо 25 младежки отбора, сред които и от побратимената община Домоку, Република Гърция, се включиха в разнообразните игри и активности, като демонстрираха своите спортни умения, прецизност и креативност.

На фестивала присъстваха Николай Костадинов – областен управител на област Ямбол, Атанас Христов – председател на Общински съвет „Тунджа“, Станчо Ставрев – кмет на община „Тунджа“, Росен Русев -кмет на село Безмер, полковник Милен Димитров – Командир на Авиобаза Безмер, Митко Филипов – директор на Български червен кръст – Ямбол, общински съветници и кметове на населени места.

За пореден път демонстрации по оказване на първа помощ представиха доброволците на Българския Червен кръст.

Присъстващите на фестивала имаха възможност да опитат и вкусния „Войнишки боб“, приготвен в полевата кухня на 22-ра авиобаза „Безмер“, а също така да разгледат оборудване и въоръжение на българската армия.

Логото на тениските, които получиха всички участници в отборите, бе вдъхновено от делото на талантливата розенска художничка Мими Гърбачева. Част от емблематичните й творби бяха изложени на фестивала. „Моето Аз“ е и името на Националния конкурс за рисунка, организиран в нейна памет от община „Тунджа“ и Народно читалище „Светлина -1929“, с. Роза.

Пейнтбол, щафетно трасе, стрийтбол, дузпи на малка вратичка, дженга XXL, стрелбище по мишени с пейнтбол маркер, дърпане на въже, сумо и гигантски танграм провокираха спортния дух и екипната надпревара на състезателите.

Освен състезателните игри бяха предвидени и творчески занимания, сред които Арт работилница на Център за подкрепа за личностно развитие- Общински център за изкуство и извънучилищна дейност „Тунджа”, с. Кабиле, демонстрация на китайското изкуство „Дзиенджъ“ за рязане на хартия и други несъстезателни игри.

Един от основните акценти на фестивала беше и рисуването на фасадата на Народно читалище „Светлина-1928“ от мексиканската художничка Паола Делфин, което внесе по-голям международен артистичен дух на събитието.

В началото на програмата много настроение донесоха децата от група „Маргаритки“, с. Безмер при Детска градина „Изворче“, с. Кабиле.

Младите посетители се насладиха на концерт на Калоян Николов, който изпълни любимите си песни и пристигна атрактивно в центъра на селото, заедно с част от членовете на Мотоклуб „Ездачите“-Ямбол.

След ден, изпълнен с динамични игри и приятелска надпревара, най-добрите отбори заслужено бяха отличени за своите постижения, като получиха купи и грамоти, а диплом за участие получиха всички участници

 

Класиране при Младежките отбори в първа възрастова група /15-20г./

I място – Младежки отбор – с. Чарган;

II място – Младежки отбор – с. Безмер;

III място – Младежки отбор – с. Бояджик.

Класиране при младежките отбори във втора възрастова група/21-29г./

I място – Младежки отбор – „С Тунджа в сърцето“, община „Тунджа“;

II място- Младежки отбор „Ханово-2“ – с. Ханово;

III място – Младежки отбор – с. Голям манастир.

 

Финалът на празника бе отбелязан с музикалните изпълнения на Дебора Манолова, впечатляващ концерт на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и народната певица Дора Георгиева.

Благодарим на всички участници и гости, които допринесоха за уникалната атмосфера на фестивала и направиха този ден незабравим, показвайки силата на младите таланти и иновации!