Гигантските маски на ямболския фестивал „Кукерландия“ са отново на турне из страната

Гигантските маски на ямболския фестивал „Кукерландия“ поеха отново на турне из страната. След огромния интерес, предизвикан от пътуващата изложба миналата година, сега триметровите гиганти започнаха нова обиколка в няколко областни града. Първото им гостуване бе на фестивала „Сурва“ в Перник през изминалия уикенд. Там бяха представени осем от общо 20-те артистични инсталации, оформящи Алеята на маските по време на „Кукерландия“. От 2 до 7 февруари символите на ямболския фестивал ще гостуват в Пловдив, следват Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен.

Гигантските кукерски маски са една от любимите атракции на ямболската „Кукерландия“, като от 2011 г. насам колекцията се обогатява с нови съоръжения. Инсталациите представят в стилизиран вид характерни на региона кукерски маски и всяка година участват в карнавалното шествие, с което се дава началото на фестивала. На предстоящото в края на февруари 19-то поредно издание на „Кукерландия“ експозицията „Алея на гигантските маски“ ще бъде попълнена с три нови страшилища. Автор на проектите е дизайнерът и художник на Регионалния исторически музей Таня Косева.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2018“ очаква своите гости в дните от 22 до 25 февруари. Събитието се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.