БЧК- Ямбол отбелязва Европейската седмица на мобилността

Европейската седмица на мобилността е водещата кампания на Европейската комисия за повишаване на осведомеността за устойчивата градска мобилност и води началото си от 2002 г. През тази седмица 18 септември е обявен за „Ден без загинали на пътя“, който акцентира за последствията от пътния травматизъм и за повече мерки за постигане целите на „Визия 0“.

           В рамките на тази седмица, която тази година преминава под мотото: „Споделено пространство за всички“, Областната организация на БЧК – Ямбол стартира провеждането на поредица от срещи и разговори с бъдещи водачи на МПС, които съвсем скоро предстои да станат правоспособни шофьори.

          Първата от тях се проведе на 17 септември 2024г., в учебната зала по първа помощ на БЧК – Ямбол и имаше за цел да се популяризира значението на първата помощ, като фактор за намаляване на жертвите и пътния травматизъм от една страна, но и да се дискутира по теми, свързани с безопасността на пътя.

          Специалист от Областната организация на БЧК предостави ценна информация за основните причини за инциденти на пътя и чести жертви, като се фокусира върху едни от най-уязвимите участници в движението – деца. Участниците получиха листовка „Сметката, която не искаш да платиш“, за да напомня за ценността на човешкия живот и че никой не трябва да става част от черната статистика с жертви ма пътя.

          Срещата завърши с апел към бъдещите шофьори за повече толерантност и уважение на пътя,  за спазването на правилата за движение, което категорично допринася за намаляване на жертвите на пътя и е най – добрата форма за превенция на пътния травматизъм .

               

       

                                       ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК – ЯМБОЛ