БЧК с демонстрация по повод Световния ден на първата помощ

          Демонстрация на техники по оказване на първа помощ при инциденти с ученици от V-ти и VI-ти клас на Спортно училище „Пиер дьо Кубертен“ в град Ямбол  – това е инициатива, организирана от Ямболската червенокръстка организация на спортния комплекс в града, по повод отбелязването на Световния ден на първата помощ.

          Денят се чества от 2000г., по предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и има за цел да се подчертае значението на първата помощ,  като хуманен акт и ключов компонент за намаляване на уязвимостта и е повод да се достигне до по-широка публика, за да се опитаме да променим начина, по който света възприема оказването на първа помощ.

          През 2024г., водеща тема е „Първа помощ и спорт“ и представлява достатъчна причина да се обърнем към младите спортисти, при които съществува риск от травми и злополуки по време на състезания и тренировъчни дейности, но са способни да окажат навременна и адекватна първа помощ на терена, ако са добре обучени.

          По време на демонстрацията, учениците се запознаха с  целите и задачите на първата помощ, материалите и тренировъчните пособия, които БЧК използва по време на обучения и имаха възможност да оттренират елементарни способи за справяне с различни травматични състояния.

          Изразяваме искрената си благодарност към Милена Тодорова, директор на СУ „Пиер дьо Кубертен“ –  град Ямбол и треньорите в профил „Модерен петобой“ и „Лека атлетика“ – Станимира Чифудова-Дойчева и Петрана Чамова, за оказаното съдействие и подкрепата в осъществяването на инициативата, която, може би, ще се превърне в традиция.   

                                                              ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК – ЯМБОЛ