БНТ с филм за ямболските кукери

Само дни, след като приключи традиционния ямболски карнавал „Кукерландия”, посветен на кукерите, БНТ връща магията от древния ритуал на ямболци. БНТ 2 ще затвори програмата си през този уикенд с филма „Ямбол – Градът на живата магия” /2014/ на продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп”. Той ще бъде излъчен на 9-и март, петък, в праймтайма от 18,55 ч. и на 11-и март, неделя, от 08,25 ч. Той е част от най-популярната поредица за документално-презентационни филми на БНТ „Световните градове на България” на БНТ 2 и БНТ Свят.


Основан като тракийски езически град, чието население обяснявало живота чрез магията, Ямбол е амалгама от културите на траки, келти и римляни. Филмът “Градът на живата магия” разказва как  след всичко това вярата в магията все още не е угаснала и колко дълбоки са корените на кукерския обичай.
Режисьорът на филма, Степан Поляков, гледа на магията, като на обединяващ фактор между хората в трудните времена на динамичните исторически промени. За него кукерската традиция има дълбока връзка с философията на траките за живота и смъртта. Именно началото на тази връзки търси филмът “Градът на живата магия”.
В света има много обичаи, в които участниците слагат маски. Например карнавалите във Венеция и в Рио де Жанейро. Мотивите им са най-често забавление и бягство от реалността. В района на Ямбол обаче, слагането на маска е продължение на една древна магическа традиция. Жизненоважен ритуал за запазване на връзката между човека и Великата майка.
Зрителите ще видят как жителите на Ямбол вдъхват нов живот на тази древна традиция. Кукери, чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати, джамалари, бразаи, с други думи съвременни жреци на древната магия от България и чужбина се събират заедно на Международен фестивал „Кукерландия”.
Особено интересно е как чрез възстановки, чрез звукови и визуални ефекти, екипът на филма успява да  предаде усещането за магията така, че зрителите наистина да я почувстват като част от себе си. “Градът на живата магия” ще докаже, че древната магия съществува в Ямбол.
Освен с цялата тази сакралност, Ямбол е известен и като роден град на един от най-великите художници на 20-ти век, Жорж Папазов. Зрителите ще разберат какво казват съвременниците му за неговите картини и за гения му, който може би има връзка именно с древната магия.
Екипът на филма е съставен от имена, работили дълги години във филмовия бранш. Режисьор на филма е Степан Поляков, режисирал най-популярния филм за град София, „София – Историята на Европа“, гледан от повече от половин милион души само в интернет. Сценарист е Александър Перпелиев, бивш редактор на вестник „Дума“, написал сценариите на филмите „Батак – Долина  на светци“, „Асеновград – Небесният Йерусалим“ , както и на много други. Оператор е Момчил Александров, познат с дългогодишния си опит в испанското кино. Главен оператор в един от популярните испански филми “This is me”. Ексцентричен и смел, визуалните му решения смайват зрителите. 
Тайният свят на кукерските ритуали се разкрива на малкия екран за всички почитатели на историята. Филмът е сред хитовите заглавия на поредицата „Световните градове на България”. Той е съвместна продукция на Община Ямбол и „Файв Стар Медиа Груп”.