БМЧК с кампания за 1 декември

Анти-СПИН кампания организират доброволците от БМЧК – Ямбол организират по повод 1 декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. 

Информационната кампания ще стартира в 16,00 пред НЧ „Съгласие„.  Доброволците на БМЧК – Ямбол  ще раздават информационни материали, презервативи и червени лентички на гражданите. 

Очакваме Ви !

 

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу вируса на СПИН. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на хората със СПИН. Здравната статистика сочи, че всеки ден в света около 7100 души се заразяват с вируса. България е една от страните със сравнително ниско разпространение на ХИВ.

Междувременно, доклад на УНИЦЕФ алармира за възможността заразяването със СПИН да се увеличи драстично при подрастващите. Новите случаи на ХИВ сред младите хора може да се увеличат със 60 на сто и да стигнат до 400 000 случая годишно към 2030 г., смята УНЦЕФ.

Докладът призовава за повече инвестиции в иновации, за подобряване на базата данни, за борба с предразсъдъците, свързани със заболяването, и за превръщането на превенцията сред подрастващите в приоритет.

Мотото на кампанията тази година е: „Hands-up for HIV prevention“ („Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“) и тя ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи, изследването и антиретровирусно лечение. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на групите в най-висок риск от населението и хората, живеещи с ХИВ (ХЖХИВ), на достъпа и използването на тези услуги.

world-aids-day-2013-ribbon-360x207